neljapäev, 6. mai 2010

Inkvisitsiooni ootel


Hiljuti suvatses kirikurahavs teha etteheite poliitloomadele, et nende plakatid on rõvedad. Jumalikust vaatenurgast. Noh, ega need plakatid nüüd teab mis meistriteosed ja viisakuse mustrid pole jah. Teisalt on tegemist täiesti tavapärase...vist siiski keskpärase...ilmaliku ilminguga. Evolutsiooni ervormiga. Suure Paugu otsese derivaadiga. Neisse asjusse on olnud aga kirikul (tõsi küll teispool Lompi valdavalt) alati oma hoiak.

Ühes vestluses pruukis üks agnostiline lõuapoolik suud ja arvas, et vaadaku see kirik ehk veidi ka enda sisse ja selle peale, mil moel nende endi rituaalid neutraalsel vaatlusel paistavad.

Tema jutt ise oli umbes järgmine:
"Viimaste paari aastatuhande jooksul on ilmunud nii linnapilti kui kunsti küllalt võika loomuga pilte ja muid kunstiteosed.
Enamgi veel, on teada juhtumeid, kus inimesed kogunevad kõrgete lagede ja kõmiseva akustikaga hoonetsse, kus kesksel kohal on iidse piinamisriista külge naelutatud surev inimene. Rituaali osaks on ka kannibalismi immiteerimine, kus surnuks piinatud isiku ihu süüakse ja tema verd juuakse.
Enamgi, makusmaksja on kohustatud kinni maksma riikliku tellimuse, mille tulemusena saavad kõrghariduse isikud, kes õpetavad evolutsiooni ja loodusteaduste asmele kreatsionismi…". Järgens vee lauseid porinat sel teemal, et religioossete jutukeste vestjaid koolitatakse põhjendamatult palju samas kui loodusteadusteaduste õpe muutub aina pinnapealsemaks ja nõrgemaks.

Noh jah...maitse asi...ma ehk nii karm ei olekski aga igatahes on religioossete ja sekulaarsete toimetamiste lahushoidmine igati õigustatud. Roosikasvataja võtetega mahaavu ja mädast pimesoolt ei ravi.
Huvitav, millal kujuneb välja poliitiline inkvisitsioon?

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Ega sa Marek vist eetikast midagi kuulnud ei ole, moraalinormidest rääkimata, muidu ju nii lolli juttu ei ajaks. Äkki loed selle avalduse veel mõttega läbi, ma lihtsalt ei usu, et sa nii loll oled.....

Marek ütles ...

Et kas siis religioon on moraali allikas?
Kas ikka on?
Mina näiteks arvan, et mpraali saab tuletada ka muudest põhimõtetest ja arusaamadest...täitsa siiralt arvan.
Võin ka näiteid tuua.
Loomulikult ei arva ma kaugelt midagi sellest kui keegi lihtsalt lambist kedagi lolluses süüdistama hakkab.
Muide...Maa paistab ju vahetus kogemuses samuti lapikuna.
Sama lapik on minu meelest arusaam, et moraali allikaks on religioon.
Jõudu siis lapikusse Maasse uskumises.
Seda ma pelgangi, et lihtsakoeline maailmakäsitlus kustub esile nii inkvisitsiooni kui nõiaprotsesse.
Eelnev kommentaargi on mumeelest kerge alge selelks....

Allan ütles ...

Ega religioon tingimata paha pole. Pahad on enamasti selle elluviijad. Kuid siiski üks huvitav mõte. Miks mul oleks 21. sajandil enda ja jumala/jumalate/jumaluste vahele mingit vahendajat vaja. Organiseeritud religioonid on oma aja ära elanud. Keskaja reliktid. Igaüks peaks saama uskuda seda, mida nad ise tahavad. Ja plakatitest ka. Miks usumehed siis vakka jäid, kui käis jutt tumedatest ja valgetest jõududest ja ühe valimisplakati peal oli kiri No Pazaran.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuulake minu pühasõna ja te saate õndsaks:)))

TASUTA ELEKTER VABASTAB SIND...
TASUTA ELEKTER ANNAB SULLE VABADUSE...
TÄNU TASUTA ELEKTRILE SAAB TÖÖD KÕIGILE...
TÄNU TASUTA ELEKTRILE SAAB TÄIDETUD LASTEGA KÕIK EESTIMAA KÜLAD...
http://www.scoraigwind.com/

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/05/kuidas-saab-elektrit-tasuta.html