esmaspäev, 10. märts 2008

Kuidas mõõta ja näha saadiku tööd?

Mis üldse on see saadiku töö, mida ta teeb? Kuidas sellest mingitki aimu saada?
Kas saadik saab palju või vähe palka? Mis tööd saadik üldse teeb?
Tegeleb seadusloomega, ajab enda või erakonna või valijate asja ja nagu kogu rahvas teab: TÖÖTAB KOMISJONIS või mõnes.
Siis teenib veel lisa küll nõukogudes küll muudes kogudes.
Just komisjon on see, mis tuuakse näitena kui rahvas küsib, aga saalis te ju ainult istute ja vahel ei istu viitki minutit.
Tõepoolest...komisjonides käib töö...õigemini käib komisjonidest üle võim. See ongi see töö.

Uskuge...teil poleks kahju ei neljast ega ehk kahekasastki keskmisest palgast saadikute töötasuks kui toimuks oluline muutus: komisjonide töö muutuks avalikuks. Praegu see nii ei ole. Komisjoni istung on suletud kui komisjon teisiti ei otsusta.
Just komisjoni istung ning töö on see, millel tuleb tagada avalikkuse ligipääs ja osalus. See ei saa puudutada kõiki komisjone...on selliseid, kus aetakse tõepoolest avalikkuse eest kaitstud asju...kuid mitte enamustes.

Riigikogu paljuski kummaline tüli rahvaga leiab lõpu kui riigikogu alaliste komisjonide istungid muuta reeglina avalikeks. Kogu selles sisulises või "sisulises" debatis, mis neis komisjonides sünnib. Nii, et need mõlemad sisud ka avalikult nähtavaks muutuksid.
Ehk leiaks ajakirjanduski vahetumat materjali ja sügavamat kirge, millest lugejat haaravat analüüsi tekitada? Kollaseks muutub maailm informatsioonipuudusel, ehedate suhete ja seisukohtade puudusel...