neljapäev, 6. mai 2010

Inkvisitsiooni ootel


Hiljuti suvatses kirikurahavs teha etteheite poliitloomadele, et nende plakatid on rõvedad. Jumalikust vaatenurgast. Noh, ega need plakatid nüüd teab mis meistriteosed ja viisakuse mustrid pole jah. Teisalt on tegemist täiesti tavapärase...vist siiski keskpärase...ilmaliku ilminguga. Evolutsiooni ervormiga. Suure Paugu otsese derivaadiga. Neisse asjusse on olnud aga kirikul (tõsi küll teispool Lompi valdavalt) alati oma hoiak.

Ühes vestluses pruukis üks agnostiline lõuapoolik suud ja arvas, et vaadaku see kirik ehk veidi ka enda sisse ja selle peale, mil moel nende endi rituaalid neutraalsel vaatlusel paistavad.

Tema jutt ise oli umbes järgmine:
"Viimaste paari aastatuhande jooksul on ilmunud nii linnapilti kui kunsti küllalt võika loomuga pilte ja muid kunstiteosed.
Enamgi veel, on teada juhtumeid, kus inimesed kogunevad kõrgete lagede ja kõmiseva akustikaga hoonetsse, kus kesksel kohal on iidse piinamisriista külge naelutatud surev inimene. Rituaali osaks on ka kannibalismi immiteerimine, kus surnuks piinatud isiku ihu süüakse ja tema verd juuakse.
Enamgi, makusmaksja on kohustatud kinni maksma riikliku tellimuse, mille tulemusena saavad kõrghariduse isikud, kes õpetavad evolutsiooni ja loodusteaduste asmele kreatsionismi…". Järgens vee lauseid porinat sel teemal, et religioossete jutukeste vestjaid koolitatakse põhjendamatult palju samas kui loodusteadusteaduste õpe muutub aina pinnapealsemaks ja nõrgemaks.

Noh jah...maitse asi...ma ehk nii karm ei olekski aga igatahes on religioossete ja sekulaarsete toimetamiste lahushoidmine igati õigustatud. Roosikasvataja võtetega mahaavu ja mädast pimesoolt ei ravi.
Huvitav, millal kujuneb välja poliitiline inkvisitsioon?