kolmapäev, 11. märts 2009

Kas Minu Eestist saab uus partei?


Juba pikemalt sahistatakse ja sosistatakse uue partei tulekust Eesti poliitikamaastikule (või oleks parem öelda veestikusse?). Inimene on juba juttude põhine olend ja mõned lood kleepuvad inimteadvusse nii, et neist saavadki teod. Eeldused, tunnistame, on muutusteks ju olemas.
Järgnev on kirjapandu ühest asetleidnud vestlusest.

A: Tead, et Minu Eestist tehakse partei..uus respuublika?
B: Vaevalt et nemad teevad, eks te ise teete!
A: Mis moodi meie?
B: No ikka oma tavapärasel moel..eirate arvamusi ning arukaid seisukohti ja teete omatahtse koalitsiooni jõuga otsuseid. Ütleme ausalt, sageli üsna rumalaid.
A: No ja mis siis?
B: Ei midagi...maikuu alul tuleb kokku võibolla 50 tuhat, võibolla 30 tuhat aga võibolla hoopis 100 tuhat inimest. Tulevad kokku ja arutavad seda, mis nende jaoks on oluline. Arutavad ja panevad kirja. Panevad kirja ja jätavad meelde.
A: Noh, ja edasi?
B: Edasi tuletavad teile seda iga nädal meelde...et see on nende soov. Selle aasta jõuluajal trükivad raamatu ja meenutavad sealgi seda, mida nad tahaksid.
A: Hea ju!
B: Muidugi hea, aga teie ei otsusta ikka midagi nii nagu nemad...õigemini meie...seda ette kujutame. Ei tee otsusteid ei 2009 ega 2010 aasta jooksul.
A: Aga miks peaks?
B: Ei peagi, aga võib. 2010 aasta sügiseks on olukord ilmselt veelgi kehvem, kas siis teie hambad ristis koos püsiva koalitsiooniga või mingi uue koalitsiooniga. Vahet pole. Siis on ainult ühe käeviibutuse küsimus ja Eesti aegade suurim erakond tulebki kokku. 2011 aasta valmisteks. Lihtsalt niisama. Valmistel antakse neile näiteks 300 tuhat või veidi enam häält. Lihtsalt niisama. Ja siis nad teevad seda, mida nad juba mõne kuu pärast välja ütlevad...
A: Meil on teistsugused poliitlised traditsioonid ju!
B: On vist jah aga tunnistame, et tegemist on üksjagu kehvade traditsioonidega...arvutusi, teadmisi ja teadust eiravate tradistioonidega. Ma lihtsalt räägin kuidas need tradistioonid otsa saavad ja teised nende asemel tulevad.
A: Ja mis siis on teie roll siin poliitkas?
B: Meie või? No näiteks teile igapäiselt kasvõi teada anda, et nii läheb. Lootuses, et muutused hakkavad peale varem kui nad paratamatult hakkaksid. Kasvõi selle praeguse kriisi tõttu, kus arukust oleks ju vaja länud juba eile, kas pole?
A: No ei tea...
B: Teab ikka küll...tead see protsess on nagu seente viljakehade teke. Võrgustik (niidistik siis) on olemas ja vaja on ainult tingimusi. Eks see ole te enda asi, kas olete selle võrgustiku osa või mitte.
A: mhhh...
B: Pole siin mõmiseda midagi...eks mõelge ise kõigi nende innovatiivseid muutusi pakkuvate ja neile tuge ootavatele ettevõtjatele...neile, kes ei taha ehitada tuumjaama, järjekordset logistikakeskust, uut kaevandust, uut sadamat...neile kes on juba täna uue majanduslaine aluseks. Nad ju Eestis olemas. Nende eestju Eesti esindusdemokraatia enamhääl ei kõnele? Või kõneleb?
A. No aga siis nad teevad ju ikkagi parteid?
B: Kes nemad...ikka ise, ikka ise. Nagu Vanapagana loos, ikka ise valate endale tina silma...