kolmapäev, 31. märts 2010

Viljandis võiks korralda esimese siduva kohaliku rahvahääletuse!


Viljandi linnavolikogu peab arutama ja otsustama selle üle, mida teha Viljadniu gümnaasiumitega. Liita või mitteliita ja kui liita siis kuidas liita.
Tegelikult on see laiem küsimus kui volikogu küsimus. Siin oleks koht rahvahääletuse korralamiseks. Kirjutasingi Viljandi linnavõimule alljärneva kirja...näis, mis nad arvavad või vastavad.

Head Viljandi volikogu liikmed.

Saan aru, et teil on täna kavas arutada Viljandi koolikorralduse küsimust.
See on oluline asi. Vaieldavaid küsimusi on palju ja otsuski mõjutab paljusid.
Siinkohal minu poolt üks pakkumine selle pakilise asja korraldamisse.
Nimelt, ehk teate, olete kuulnud ja lugenud, et olen olnud pikka aega vahetu demokraatia ehk siis otsustajate jaoks siduvate rahvahääletuste pooldaja. Sellised rahvahääletused loomulikult ei asenda esindusdemokraatiat aga rikastavad seda.
Juhul kui te oma kooliteemalises arutamises jõuate sinnamaale, et võiksite kaaluda Viljandis koolikorralduse asjus rahvahääletuse korraldamist olen nõus igati sellele kaasa aiatama. Oma teadiste ja oskustega aga ka arvukate kontaktidega maadest, kus selliseid rahvahääletusi korraldatakse.

Teadupoolest on ka riigieelarves ette nähtud vahendid kohaliku rahvahääletuse tutvustamiseks ja sellele kaasa aitamiseks.
Nende kasutamise kohaks võiks olla siis Viljandi, kui volikogule see sobib. Ja kui sobib aitaksin hea meelega kaasa sellele, et neid vahendeid saaks kasutada just Viljandi rahvahääletuseks sedavõrd olulises küsimuses nagu koolikorraldus.

Loomulikult pole rahvahääletus pelk küsitlus vaid nõuab hoolikust ja tähelepanu. Sellist, millega toimetatakse neid rahvahääletusi näiteks Šveistis või ka Saksamaal ning mujalgi.

Teie vastust ootama jäädes ja
lugupidamisega
Marek Strandberg
Riigikogu liige
Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni aseesimees
555 20108
marek.strandberg@gmail.com

P.S. mul oleks heameel kui käesolev kiri teie abiga kõigile volikogu liikmeteni jõuaks.