pühapäev, 25. jaanuar 2009

Tallinna linnahallitus vajab tõsist tuulutamist



Fotol: Võimalikud Tallinna linnahallituse liikmed, kes on kogunenud Erika tänava munitsipaalmajja.

Majad hallitavad tellijate, projekteerijate ja ehitajate lollusest ja vastutustundetusest. Üllatusega lugesin, et Tallinna abilinnapea Eha Võrgu arvates hallitab Erika tn 11 asuv munitsipaalmaja elanike hooletuse tõttu. Elanikud ei tuulutavat maja piisavalt.
Maja läheb aga hallitama eelkõige rumala ja harimatu tellija, asjatundmatu ning vastutustundetu projekteerija ning samasuguse ehitaja koostöös. Märkimisväärse seenkahjustusega ehitise puhul aga ei aita kindlasti "puhtaks nühkimine". Võib juhtuda, et maja konstruktsioonid tuleb täiel määral avada, et seentest külalistest lahti saada.

Tallinnas on seenkülaliste saabumine juhtunud samal moel nagu veel arvukates majades üle kogu Eesti.
Antud maja puhul on hädade põhjus aga lihtsalt aimatav ja see on puuduv ventilatsioon ning iluremont.
Veeaur ei teki mitte ainult vanni käies vaid paraku ka hingates. Hingamisel tekkib meie kehasse toiduna manustatud orgaanilisest ainest hapniku manulusel süsihappegaas ja vesi.
Hoone aga peab olema kavandatud ja ehitatud nii, et see veeaur ka hoonest minema juhtida.
Ilmselt antud juhtumil hoone renoveeritud ilma märkimisväärse ventilatsioonisüsteemita ning ka moel, et seiseseinad on kaetud kipsplaadiga ja ilmselt selliselt, et veeaur tungib küll kipsplaadi ja seina vahele ning kondenseerub seal kuid ei pääse sealt enam välja.
Hallituse rohkus hoones võimaldab arvata, et kipsplaadiks on ka niisketes ruumides olnud selleks mittesobiv materjal ning seenorganismid on asunud einestama kipsi katva papiga nagu ilmselt ka vanale seinale kinnitatud puuraamistikuga, mille külge on kinnitatud kipsplaadid.
Seenorganism vajab eluks süsinikku ja seda on suuteline ta hankima nii puidust kui paberist nagu ka näiteks lubjakivist või lubjamördistki.
Seinetesse on aga kogunenud juba märkimisväärne hulk niiskust sest ka hoone välisseinal on näha nii seenorganismide jälgi kui mõnede fotosünteesivategi organismidegi jälgi.

Selline munitsipaalmaja on aga ilmsekas näide teadmatusel ja oskamatusel põhinevast majandamisest.
Kõnealused seenorganismid pole sageli mitte ainult ebaesteetlised vaid üsna sageli on tegemist ka ülimürgiseid toksiine tootvate olenditega. Rohelise pealinna ilmgo läheks muidugi vetikatega kaetud maja ja seenetanud siseruumid ehk omapärase irvena kokkugi.
Tegelikult on aga lood nii, et Tallinna linnavõim vajab ikkagi tõsist tuultamist, et asjatundlikkus saaks sedalaadi rumaluse asemele astuda.
Tada on Helsinki ja Tallinna ühinemisplaanid...Talsinkikiks või Hellinnaks. Räägitakse ka raudteetunneli ehitamisest kahe linna vahele. Samas on juba astutud samme, et Tallinna LInnavalitsust võiks rahumeeli hakata nimetama Tallinna Linnahallituseks.

Eelolevad linnavolikogu valimised on loodetavalt siiski ka tuulutusideest kantud.
Tallinn seenevabaks ja tuulutatuks...nii otse kui kaude!