neljapäev, 11. juuni 2009

Hoopis rohelised võimalused mitte roheline ummik



Alustame sedapuhku teisest otsast kui roheliste ette pandud ökomaksureformist on siiani räägitud.
Meie majandus vajab turgutamist ja see turgutamine vajab raha. Raha mida ei ole tänasel päeval just palju.
Roheliste vähemuvalitsuse toetamise plaani sisuks ei ole mitte aktstiiside ja ressursitasude tõus vaid hoopis muu asi. Selleks on kodude energiasäästlikuks muutmiseks vajalike tagatiste pakkumine.
Meie kava sisuks on 10 miljardit krooni laenutagatisi neile, kes on valmis oma kodusid energiasäästlikeks muutma hakkama. Mainitud aktsiisimaksude ja keskkonnatasude tõus ongi peaasjalikult suunatud sellele, et pakkuda tuge selliste renoveerimsprojektide käivitamiseks.
2009 teise poolaasta jaoks on neid rahalisi vahendeid vaja 130-140 miljonit. Nende hulgas on näiteks 50 miljonit krooni, millega kinni maksta kodude renoveerimiseks vajalikud eeltööd, projekteerimised ja ehitusjärelvalve. Need on kulutused, mida korteriühistud ei jaksa kada või on see nende jaoks liialt suur risk.
Meie sooviks on ellu kutsuda ka energiaagentuur, mis aitaks siis esilagu sedasama energiasäästukava ellu viia. Hiljem ka muid energeetika arengukavasid.
Täna ootab renoveerimist 25 miljonit ruutmeetrit kodusid. Sellel aastal saaks algust teha esimese miljoni ruutmeetriga ja see tähendaks ehitussektoris käibe kasvu nii umbes 5-6 miljardi krooni eest. See on aga juba 5-10 tuhat taastatud töökohta ehitussektoris! Need on töökohad, mis aitaksid tööd leida juba neil inimestel,kes on tänaseks töötuks jäänud. Leida reaalset tööd, mis loob väärtusi ja ei ole asendustegevus.

Millisest töökohtade kadumisest saab juttu olla hoopis vastupidine.
Ressursitasude ja aktsiiside tõstmine ja nende rahasummade sihikindel kasutamine on uue majanduskasvu aluseks.
Jutt sellest nagu põlevkivitööstus hääbuks või inimesed laostuksid kui peaksid ostma veidi kõrgema hinnaga bensiini kui täna. 2008 aasta jooksul kõikus kütuse hind, kui mäletate, umbes 2 korda. Oli raske aga ei mingit väljasuremist.

Uskuge või mitte aga näiteks põlevkiviõli tootmine on tulus juba 20-30 dollarise naftabarreli hinna juures.
Uskuge või mitte aga selsamal 2008 aastal oli hetki kui kütusehindade kõikumine ei mõjutanud inflatsiooni...vastupidi, inimesed muutusid säästlikemaks ja said selle tulemusena kaela mitte hädasid vaid veidi rohkem vaba aega.
Täna on naftahinnad ületanud 70 dollari piiri!
Väita, et kõnelaune kava hävitab majandust on enam kui silmakirjalik. See on suisa vale.
Mis on aga selge, on see, et kirjeldatud kava näitaks meile teed, kuidas Eestist majanduslikust ummikseisust välja tuua.
Mõelge, et kas äkki need, kes selle kava peale nii kurjad on ehk ei tahagi niipea majandushädadest lahti saamist. Sogases vees olla lihtsam kalu püüda.

kolmapäev, 10. juuni 2009

Delfi = varas?



Nii nagu pealkirjas võiks näiteks olla see küsilause sõnastatud ka Delfis eneses.
Nimelt on nende reporteritel-fotograafidel tavaks riigikogu rõdudelt suure suumiga pildimasinatega piiluda mida saadikud teevad.
Sedapuhku olin just saanud ära vaadata järjekordse pornosaidi ja mängida veidi raha peale pokkerit, mis on teadagi riigikogu liikme tavaline tegevus, kui asusin joonistama oma arvamuspilti ajaehele "Sirp"
Sedapuhku siis valimistest, nagu arvata võib.
Delfi piltnik klõpsis need ekraanipildid üles ja Delfi ka avaldas need  mõne aja pärast koos tavapärase "isikuanalüütilise" garneeringuga.

Seaduse mõttes on aga tegu siiski minu teosega, mille avaldamisõigust ei saa võtta niisama. Selle kokkuleppimata avaldamine võib olla pigem vargus kui midagi muud seda enam, et selle teose avaldaisõiguse on hetkel omandanud sootuks muu meediaväljaanne...Sirp nimelt.

Nii saatsimegi koos Sirbi peatoimetajaga Delfile järgmise sisuga kirja:

Lp Delfi toimetus.

Olete täna avaldanud minu teose "Doktor, mult on hääl läinud. Tarand vist
võttis" Delfi portaalis, selleks luba küsimata. Palun see sealt
viivitamatult kõrvaldada.
Kõnealune teos pailneb aadressil:
http://www.delfi.ee/archive/article.php?id=23831395

Ühtlasi palun võtta ühendust nii Marek Strandbergi kui teie poolt
eksponeeritud teose autoriga kui ajalehe "Sirp" peatoimetaja Kaarel
Tarandiga kui selle pildi kasutusõiguse soetajaga, et leppida kokku, mil
viisil hüvitate nii Marek Strandbergile ja ajalehele "Sirp" kõnealuse teose
kasutamise tõttu autorile ja teose tellijale tekitatud kahju.

Marek Strandberg,
autor
marek.stranbderg@gmail.com

Kaarel Tarand,
ajalehe "Sirp" peatoimetaja
kaarel@sirp.ee


Mõne aja pärast saime ka vastuse peatoimetajalt:

On 09.06.2009, at 19:40, urmo.soonvald@delfi.ee wrote:
Tere. Anname homme hommikul, pärast meie juristidega konsulteerimist, vastuse, kuidas omapärases olukorras käituda. Tervitustega, Urmo Soonvald, Delfi peatoimetaja


Jälgime siis edasisi arenguid!
Ah jaa...pilti ennast saate näha eelaoeval reedel ilmuvas Sirbis.
Huvilistele lugemiseks aga ka Autoriõiguse seadus