laupäev, 8. märts 2008

Warren Buffet loobus tuumjaamainvesteeringust



28. jaanuaril 2008 teatas tuumaenergiafirma MidAmerican, et loobub plaanist luua Idaho osariiki Payette maakonda uus tuumajaam. Firma tõi põhjuseks tuumaenergiaga seotud kehvi majandamisvõimalusi.

MidaAmericani põhiomanik on üleilmse tuntusega investor Warren Buffet. MidAmericani peamine finantseering pidi tulemagi Buffeti ettevõttest Berkshire/Hathaway.
Tegemist on nö uue tuumajaastu ühe suurima loobumisega tuumaenergiainvesteeringust.
Tuumaenergeetikaga on seotud erinevaid lootusi ja investeerimishuviliste poolt veel 3-4 aastat tagasi teatatud kapitalikulud on tänaseks kasvanud 3-4 kordseteks.

MidAmrican Nuclear Energy Co president Bill Fehrman teatas oma kirjas Payette maakonnale, põhjendadaes uue jaama ehitamisest loobumist, järgmist:
"Tarbijad ootava eelkõige mõistlikku energiahinda ning tasuvusuuring näitab, et seda ei pruugi pragusel hetkel sugugi saavutada."

MidAmerican Energy Holding'ile kuulub uhtekokku 20 GW võimses energiatootmisüksusi (ehk tegu on Eesti Energiast 10 korda suurema ettevõttega). Ettevõttel on 6,9 miljonit klienti, kellele tarnitakse nii elektrit kui maagaasi üleilma.

Sellised uudised tulevad siis teistpoolt lompi...oludest, kus süsihappegaasi kvoodid ei tõsta fossiilelektri hinda sedavõrd kui Euroopas ja ometi ollakse olukorras, kus Eesti Energiast 10 korda suurem ettevõte loobub tuumajamma ehitamisest puht majanduslikel kaalutlustel.
Asjaolu, et täna maailmas jätkuvalt tuumajaamu ehitatakse on paljuski seotud asjaoluga, et need ehitamisotsused on tehtud ammu enne kui tuumatehnoloogia kallinemise teele asus. Võtkem või Soomlaste Olkiluoto reaktori näide. Nende "õnn" on muidugi ka selles, et kõrgem hind on lepingute tõttu tootja kanda. Kuid eks kui see hind olude tõttu ka liiga kõrgeks tõuseb, leiab tootja võimalsue sellest loobuda või siis oma kaotus järgmiste tellijate...näiteks eestlaste...lepinguga tagasi teha.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

While nuclear plants are quite profitable when operating, the overwhelming commitment to build one is not for the skittish or those wanting immediate investment rewards. I think Buffet, a newcomer to the nuclear energy field, realized he was in for a long haul and left to look for easier profits. I know I am right because there more than 21 other companies eagerly building plants.
http://media.www.arbiteronline.com/media/storage/paper890/news/2008/02/19/Opinion/21.Companies.Cant.Be.Wrong-3218544.shtml

See oli poliitikute toetusel valede argumentide alusel ette võetud kava, mille puhul oli täitmata tuumaenergia üks oluline kriteerium: asukoht suurte tarbijate läheduses. Payette on 7000 elanikuga arenguraskustes linnake.
http://right-mind.us/blogs/blog_0/archive/2007/12/27/56946.aspx

Lisaks puhvetile on Idahosse planeeritud veel kaks tuumajaama. Peaks ju piisama? Konkurents on ka ilmne.

"We ..., continue to believe that nuclear energy must be an important part of the nation's energy future... ... we are disappointed that the present economics of building the next generation of nuclear power plants are not in our customers' best interests", Bill Fehrman, MidAmerican

Mis ajast peaks uskuma ühe fossiilkütustega keskkonda saastava energiafirma PR-i sõna-sõnalt. MidAmericanil pole seni veel mitte ühtegi tuumajaama. Fossiilkütused, mis on nende põhibisnis, on hetkel nii kasumlik, et tuumajaamal pole lihtsalt majanduslikult mõtet. Roheline mõtteviis?