teisipäev, 18. november 2008

Swedpank ja vene tuumaallveelaev...

Teate seda lugu küll Vaikse ookeani vene tuumaallvelaevast, kus madrus nii muuseas kruvis mingeid nupukesi...tulemuseks oli, et käivitus tulekahju häiresüsteem ja 20 laevnikku gaasitati surnuks.
Kurb.

Nüüd lugu Hansapangast, mille nimi uus nimi on swedpank.
Mis te arvate, kui pangatöötaja, kes Teist võimalik et lihtsalt väga hästi aru ei saa, võtab Teie kontolt omavoliliselt panga kasuks maha raha? Varasemal ajal on see toimunud siiski mingigi enesepoolse aktiivsusega: olgu siis allkirjaga või koodide sissetoksimisega.
Ja seda kõike ilma, et Te oleks ise ühelegi pangadokumendile allkirja andnud või midagi säärast üleüldse palunud?
Ja siin see väljavõte siis pangakontolt (ja mina pole autoriseerinud ühtki neist maksetest!) Ja alljärgnevalt on näha siis teenustasud, mid on mult korjatud hoiulaeka tellimise eest.



Nii aga minuga täna juhtus. Teate, ma ei läinud hoiulaegast tegema mitte iseendale vaid ettevõttele ja selgitasin seda omameelest üksjagu selgelt.

Juba eelnevalt tuli pangas pikalt oodata ühe eelmise toimingu juures...nii ma... oodates ligi tunni järjekorras... sattusingi laste joonistusnurka ja need pildid olid seal nii ilusad ja rõõmsad ja igapäevaelust kaugel, et lisasin lastejoonistuste hulka veel ühe....


See näis sobivat terviklahendusse hästi tasakaalustades sellist vast veidi mesistki maailma veidi teistsuguse tooniga:


Oma vigurist sisse võetuna helistasin ka Ekspressi toimetajale ja pakkusin neile siis sündinud performance ülesvõtmisvõimalust. Eks mul ole raske oma sirgeldusstiili varjata ja toimetaja(olgu tema terav pilk kiidetud ja austatud ja jätkuu tale nii pikka iga kui sedasama teravat pilku ka kõigis muudes asjades, mida ta ette võtab) oli juba aimdust saamas võimaliku tembu kohta. Aga ega ma polegi hea konspiraator. Loodan siiralt, et omanime sellega lootusetult täis ei plätserdanud ja mõnd mu tõsist kirjatükki nad ikka tulevikus avaldavad.

Lõpuks saabus oodatud kõne aga pangast.....lootsin, et viisakalt vabandav - selle küllaltki piinliku ja mitte ainult piinliku vaid suisa ennekuulmatu intsidendi asjus.
Aga ei... pangatöötaja kõne sisu oli hoopis muus: kas teie joonistasite lastejoonistuse nurgas pildi ja kleepisite selle seina külge ja kas nad peaksid sellest Eesti Ekspressi informeerima, kes selle pildi vastu eraldi huvi oli tundnud! No muidugi mina...silti ju seal polnud, et joonistada võivad ainult lapsed ja mitte mingil juhul täiskasvanud.
Aga siinkohal, tõesti, kõik suured ja väikesed kui kusagil on väljas paber ja pliiats joonistage omi muljeid ja emotsioone ja arusaamu ja levitage neid...meil siiski on jätkuvalt sõnavabadus ja kui selleks võimalus antakse tuleb seda ka kasutada.

Taanis teadupoolest tekitab skandaale ja mullistusi olukord, kui näiteks islamisusuliste prohvetit veidi teises valguses kujutatakse. Meil jälle see kui panga üle nalja visata....
...kas võib siis arvata, et panga roll ühiskonnas on võimalik et samastatav religiooni rolliga mujal.
No loomulikult, kes tahaks seda, et tema üle nalja vistakse. Aga kes tehaks seda, et teda näiteks allveelaevas mõne madruse tembu tõttu surnuks gaasiatataks.

Ja tagatipuks "tänasid" Ühisteenused mind parkimistrahviga sest kahetunnine ooteaeg panga kliendile oli korralikult üle tiksunud.
Majandus nagu ühtepidi oleks justkui mõnesaja krooni võrra rikkamaks tiksunud...teistpidi jälle on usaldust kõvasti kaotsi läinud. Ja majandus ning ühiskond ei põhine mitte parkimistrahvidel vaid ennekõike usaldusel. Eks?

P.S. Ameerika maal kokku saanud 20 veel esimese rikkama riigi esindajad jõudsid olulise järelduseni: finantssüsteem vajab põhjalikku ümbertegemist...kummastaval moel on sama võimalik kogeda ka igaühe tasandil. Aga maailm olevatki selline fraktaalne nähtus, kus sündmuste mustrid korduvad lähedaselt aga seda erinevates mastaapides.

5 kommentaari:

Klaus ütles ...

* ma ei oleks eriti veendunud selles, et madrus niisama kruvis nupukesi. Laev oli plaanis Indiale maha ärida, Vene riigil on piinlik tunnistada, et toode on defektiga. Pääle õnnetust otsustati, et äri jääb seekord katki.

* hansapank on varemgi üllatanud sellega, et miskitest sularahaoperatsioonidest jääb huvitav jälg maha. Ma pole osanud seda valulikult võtta.

* Ameerikamaal kokku saanud kakskümmend ei saanud mu arusaamist mööda milleski kokku lepitud peale selle, et kunagi saadakse jälle kokku.

Anonüümne ütles ...

Viiding vist on kirjutanud, kuidas meil Eestimaal vahest saab nalja ja vahest ei saa, aga minu nähes oled sa hybriid-hondaga liikvel olnud, kas sellisel juhul pole mitte sinupoolne majanduseturgutamine vastuolus minu ettekujutusega, et hübriid ja elektrisõidukid saavad peatumisel Tallinas teatud soodustusi.

Külli

Marek ütles ...

Teatud parkimishüvesid hübriidsõidukeile tehakse aga nendegi omanikud peavad arvestama tõsisasjaga, et parkimise ajapiirang (2h) on ajapiirang ja sellest ei aita välja ei elektri ega bensiinivägi.

Anonüümne ütles ...

See joonistuse tegemine oli küll äss tegu. Tubli kodanikujulguse näide. Kui ikka tund aega peab pangas passima, siis hakkab ju igav tõesti.

Anonüümne ütles ...

Mina tean lugu hiljutise Vene allveelaeva "õnnetusest", mille madrus võibolla mätsiti süüdlaseks.

Seega ei maksa ennatlikult vennasvabariigi tublisid meremehi süüdistada.