teisipäev, 27. september 2011

Avalik kiri Marko Mihkelsonile kreeklaste abistamise asjus

Hea Marko Mihkelson

Teadaolevalt on riigikogu väliskomisjon seda va rahanduskriisi asja arutanud.
Aga julgen paluda, et arutage veel. Aspekt, mida arvan, et pole käsitlemist leidnud, on mõned kriisi võimalikud põhjused.
Arvan, selles on ka pisut isiklikku kogemust ja muid tähelepanekuid, et üheks põhjustest võib olla lonkav raamatupidamise praktika problemaatiliste riikide ettevõtetes ja ka riigi ja kohaliku omavalitsute institutsioonides.
Loomulikult võib seda tõlgendada nii, et raamatupidamise korraldamine on iga riigi enda asi.
Täna see ei ole paraku nii, kui oleme kaalumas raha kulutamist riigi aitamiseks, mille võimalik et sisemise aruandluse korratus ka antava abi ära raiskab.
Mul on siinkohal sulle palve, palve väliskomisjonile, et saada nii kreeka kui teiste potentsiaalsete riikide Eesti saatkondade ja diplomaatide kaudu teavet selle kohta, milline on reaalne olukord sealsete riikide raamatupidamise praktikaga seotult.
Kirjutan seda, kuna taipasin ühtäkki, et rohkem ehk kui rahamiljardid võiks Kreekt ja selletaolisi riike idata ausa raamatupidamise sisseseadmine ettevõtetes.
Need saaksid olla raamatupidamise ja ettevõtluse asjatundjad, kes oleksid ise valmis minema appi juurutama korralikku, ausat ja läbipaistavt raamatupidamistava.
Mul on kahtlusi, et see ilmselt puudub.
Sellise "piirideta raamatupidajate" liikumise käivitamiseks näib olevat õige aeg. See on parem lahendus kui soomlaste kavandatud eritagatised, see oleks ilmselt ka parem lahendus kui pelk rahaandmine teadmatusse.
Võimalik, et mu mõte näib hiljaksjäänuna. Samas pole vist iial liiga hilja olulisi asju teha.
Kaugelt vaadates on ka väga suure eluka toitumissüsteemi algus ja lõpp üsna lähedad.
Kodanikuna soovin kindel olla, et me abi, kui seda anda otsustame, läheks tõepoolest õigesse kohta.
Loodan siiralt, et selline kuulamine väliskomisjonis tehakse nagu ka seda, et saame teada, kuivõrd mu kahtlus tegelikkusele vastab, loodan, et komisjonil on võimalus sest kuulamisest ka avalikult teavitada. Veelgi parem kui see arutelu võiks komisjoni ostusel üldse avalik olla.

Parimate soovidega
Marek Strandberg
endine kolleeg

1 kommentaar:

Marko Mihkelson ütles ...

Hea Marek! Tänan avaliku kirja eest. Nagu Sa hästi tead, siis Sinu tõstatatud teemad kuuluvad eeskätt ELAKi päevakorda. Väliskomisjonis oleme kuulanud hiljuti Peeter Koppelit, kes andis suurepärase ülevaate maailma majanduse trendidest lähitulevikus. See teema jääb meie päevakorda kindlasti edasi. Kuid Sinu viidatud probleem on tõsine. Olen samuti arvamusel, et enam nn kattemiljarditest aitab kreekade enese sisereform, seisnegu see siis raamatupidamise või maksukogumise euroopastamises või lihtsalt arutu populismi lõpetamises. Hoopis tõsisem küsimus on aga ikkagi - mis saab Euroopast? Kas Lissaboni mudel on jätkusuutlik (arvan et ei)? Kas Euroopa regionaliseerub (sest kõik pole nõus föderaliseeruma)? Või Euroopa laguneb? Need on teemad, mida peame ka meie parlamendis arutama. Luban Sulle, et tõstatan selle küsimuse ELAKis. Edu, Marko