teisipäev, 13. jaanuar 2009

Vaesed rikkad hiidlased ehk igamehe-energeetika võimalikkusest


Taas üks tähelepanek seotult tuuleparkidega. Möödunud päevadel peetud arutlustes on kommenenteerijad kurtnud, et investorid tulevad hiidlaste koju ja võtavad neilt ära võimaluse ise oma tuule pealt tulu teenida. Samas on kurdetud, et kust see raha võtta, et ise investeerida ja tulu teenida.
Hiiumaa...nagu välja tuleb...on üks autostunumaid kante Eestis:
10 000 elniku kohta on registris 9000 autot!

Ühtlasi on see ka kinnitus hiidlaste tegeliku investeerimisvõime kohta: isiklikesse sõidukkitesse, kui eeldada, et Hiiumaa keskmise auto vanus on ca 8 aastat ja arvata võib, et keskmine hind ca 60 000 krooni. Nii on hiidlaste investeerimisvõime tänaseks olnud oma sõidukiparki 540 miljonit krooni! Selle raha eest on soetatud energiamuundureid kokku 3 GW võimuses.
Loomulikult ei saa sama raha eest samal hulgal elektri tootmiseks vajalikke seadmeid ja süsteeme kuid igal juhul näitab võime soetada auto tegelikult ka võimet ja valmidust investeerida ka energiamuundamisse.
Sõiduk pakub vaid personaalset mugavust ning on äratasuv abivahnd vaid taksona, veokina või bussina ja muu sellisena. Investeering energiatootmisse on aga õige toimetamise korral igati tulus tootes kindlasti paremat kasvikut kui pangadeposiit.
Seega võimalus taastuvenergiaühistuid luua on omamoodi tõestamise leidnud...head pealehakkamist! Kui nõu ja abi vaja on võtke ühendust.

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa kriba parem, palju on Tabasalu/lollidemaa inimeste autode keskmine vanus. Siis näed , et lollidemaale võiks püstitada 6 tuuleparki selle investeeringu pealt.
SA tolgus tee Hiiumaale ka sihuke ühistranspordi võrgustik nagu linnas on , siis tule kirema , et autode asemel investeerige elektrisse. Alles kuskil kommentaaris kirjutasid , et isegi Eesti Energia ei suuda investeerida.

Marek ütles ...

Loomulikult ei suuda Eesti Energia investeerida...sest EEl on kaelas kulukas fossiilenergeetika, mis nõuab varsti kvootide eest maksmist...

Aga ühistransport on siiski omavalitsuste ja maakonna asi...muide keegi ei arvagi, et hiidlastel ei peaks autosid olema. Vastupidi...mumeelest võiks hiidlastel olal oma tuuleelekter ja omad elektriautod...kus oleks üks hiidlane, kes sellise lahenduse peale ütleks, et ei taha. Vaevalt, et selliseid palju leiduks.

Anonüümne ütles ...

Härra Strandberg on väga produktiivne ja jõuab rohkelt erinevatel teemadel sõna võtta. Kuid kahjuks kipub kvantiteedi kõrval sõnavõttude kvaliteet lagunema. Ka antud sõnavõtuga ei ole suudetud analüüsida olukorda ja põhjuseid. Piltlikult on võrreldud siga ja lehma ning selle juures küsitakse, miks ei peeta ratsavõistluseid. Elu ei ole pelgalt selline, nagu kontoriakna tagant paistab, vaid elul on oluliselt rohkem nüansse. Püüdke neid rohkem tabada. Autode arv statistikas ei peegelda reaalset olukorda, vaid on eelkõige seotud muude põhjustega. Neid oskavad lihtsalt ja arusaadavalt selgitada iga veidikenegi teemat valdav spetsialist. Ma loodan, et härra Strandberg võtab edaspidi järelduste tegemisel ja olukorra analüüsimiseks ühendust vastava valdkonna spetsialistidega selle asemel, et ise jalgratast leiutama hakata. Praeguses olukorras on jalgratta raam kõver ja rattaid ei olegi alla pandud. Sel viisil tõuseks märgatavalt sõnavõttude sisuline kvaliteet ja praeguse poliitilise ning ärilise populismi asemel saavad lugejad osaks ka mõtestatud analüüsist. Samuti ootaks senisest oluliselt enam härra Strandbergi seisukohtade tõendamist arvuliselt, spetsialistide hinnangutega ja muuga, mis tõendaksid ka välja öeldud seisukohtade reaalset sisu ning õigsust. Praegu on sõnavõttudes kahjuks suur hulk rumalust ja ebakõla, mis varjutavad need vähesed targad mõtted, mis tekstis leidub.

Need on minupoolsed tagasihoidlikud märkused Teie sõnavõttude puuduste likvideerimiseks.


Lugupidamisega,

Ülo

Anonüümne ütles ...

Tervist,
Vaidleksin siis Strandbergi seisukohtadele natuke vastu. Esiteks arv 9000 autot elaniku kohta ei tähenda, et need autod ka reaalselt Hiiumaal ning kõik hiidlastele kuuluvad. Paljud suvitajad registreerivad oma autod Hiiumaale, kuna siis on kindlustusmakse odavam.
Teiseks, maa piirkonnas ei ole auto kõigest investeering mugavusse. Ütleksin, et piirkonnas kus bussiliiklus ei ole just kõige paremini arenenud on tegemist samuti investeeringuga energiaallikasse lihtsalt antud juhul transpordivahendisse.

Martin

Anonüümne ütles ...

Hiiumaa "autostumises" on peasüü liiklusõnnetuste statistika alusel arvutatavatel soodsamatel liikuluskindlustustariifidel, tegelikult Harjumaal liiklevaid kodanikke oma sõidukeid vanaema juurde või suvekodu aadressil registreerima meelitavad. Pikka aega oligi Hiiumaa kõige madalama kindlustustariifiga koht üldse Eestis.

Anonüümne ütles ...

Eks see kadeduseuss siin jälle räägib, mis teha kui hiidlased oskavad asju paremini ajada :) Tegelikult registreeritakse autosid Hiiumaale otse loomulikult odavama kindlustusmakse pärast. Selliseid elementaarseid asju teadmata ja sellise õigekirja puhul on väga üllatav, et elus üleüldse nii kaugele jõutakse. Eks see peegeldab nii mõndagi. Ilmselgelt toetab seda peegeldust ka lause, mis väidab, et võime soetada auto näitab valmidust investeerida ka energiamuundamisse. Umbes sama mis öelda, et soov kütta tuba väljendab soovi minna põrgu. Võimas pettumus.

Anonüümne ütles ...

Nagu juba eelpool vastatud, ei vura sugugi kõik hiiumaal registreeritud autod saare teid mööda - selle peale võiks lugupeetav tulla ka ise hiiumaa tegelikku rahvaarvu vaadates. Mitte et inimesel ei võiks olla rohkem kui üks liiklusvahend. Pealegi pole liisunguauto inimese enda "oma".

Mis puutub kohalikesse kasusaajatesse ja investeerimisse, siis mina ei lööks kõiki ühe mütsiga vaid eristaks kahte tasandit - eraisikud/firmad ja omavalitsused.

Sellise megainvesteeringu juures ei oska küll arvata millal see plussi jõuab või millal sealt minu ning teiste ülimikroskoopiliste osakute eest võiks mõne sendi teenida.

Teine teema, antud hetkel vast olulisemgi... Meie kaevanduspiirkonna vallad teenivad (seni veel) selle nö talumise eest loodusliku ressursikasutamise maksu. Kas praegusel juhul, kui kavandatav pargimaht oleks 1/3 emmaste valla territooriumist, saaks kohalik OV tuule jahvatite talumise eest mingit ressuritasu? Vastutasuks näiteks vahendid kohaliku infrastruktuuri arendamiseks - teed-sadamakohad, koolid-lasteaiad, seltsimaja...

Anonüümne ütles ...

Marek: "omad elektriautod..."

:D Tehniliselt ei ole selle eelduseks ju TUULE-elekter.

Visiooni poolest minugipärast, aga siin ma küll hiidlastel mingit eelist ülejäänud maailma ees ei näe. Seda enam, et kui ainult hiidlased (või enne ülejäänud eestit) siis peaks ülejäänud eestisse ehitama hiidlaste tarbeks elektritankurid.

Ei usu mina, et hiidlased teeniksid mingilgi moel võõrast elektriärist niipalju raha, et oma senisele autopargile elektrimasinad JUURDE soetada.

Marek ütles ...

Hiiumaal oma autopark...eks sealgi sõidetakse...ja miks ka mitte tulevikus ka laadimisvõrgu kavandamine ja planeering üle-Eesti...ega see muutus üleöö niikuinii ei teki. See võtab ikka 5 aastat aega, kui seda sisuliselt ja sihipäraselt teha.

MartN ütles ...

Lugemist "Citizen-powered energy grid"
http://blog.makezine.com/archive/2009/01/citizenpowered_energy_grid.html?CMP=OTC-0D6B48984890

Päevasaar ütles ...

Kahju Marek,

Oma viimase aja kirjutiste tõttu olete kaotanud ühe hääle valimisel, vähemalt , kuid kardan palju rohkem.
Kahju, et jälle on õnnestunud rohe-aferistidel üks mõistlik ideearendus, roheline ideoloogia, partei rahahuvde ja rahastajate survel prügikasti suruda.

Anonüümne ütles ...

imelik et viimasel ajal ainult kibestunud vanainimesi Mareki blogis trollimas näha =)

keeletu ütles ...

trollid vohavad

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Väga tubli teist härra
Marek Strandberg!!!
Nii ta on tuleb moodustada ühistuid ja rajada tuuleparke ja mitte lasta seda teha välisinvestoritel!!!
HIIDLASED PEAVAD OLEMA TUULEPARKIDE OMANIKUD AGA MITTE VÄLISIINVESTORID!!!
Varsti lõpevad fossiilsed kütused terves maailmas ja siis on kööga...
Tasapisi minnakse üle päikese ja tuuleenegia kasutusele võtule üle maailma igal pool...
Kui nüüd antakse ära tuulepargid välisinestoritele siis sellega antakse ära meie iseseisvus ja vabadus...tõsi jutt...sest mida me hakkame pihta ilma energiata???????!!!!!!!
Väljamaa investorid kes on ärastanud meie tuuleenergia kruvivad elektrienergia hinnad lakke ja muudavad meid pärisorjadeks!!!!
TULEB MOODUSTADA AKTSIASELTSE, ÜHUSTUID JA MÜÜA OSAKUID VAID EESTLASTELE!!!
Tuuleparkide äraandmine võrdub sõjaväebaaside sisse toomisega!!!
Pole vahet kas seda teevad venelased või mõned muud"investorid" röövvallutajad ehk meie kodumaa anastajad...
Eesti jäägu vabaks!
Vargad ahju!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuule,eksprsessis on artikkel mis tõestab,et Eesti riigivõimude abil on ruineeritud tuulikute levikut-kogu mäng on maha mängitud eesti energiale...omadele poistele.
Vargad ahju!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuule,eksprsessis on artikkel mis tõestab,et Eesti riigivõimude abil on ruineeritud tuulikute levikut-kogu mäng on maha mängitud eesti energiale...omadele poistele.
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Olen kategooriliselt olemasoleva vaba energia kasutamise poolt. Praegu kasutatava põlevkivi energiaga kasutamise üheks eesmärgiks peaks olema rohelise energia kasutamisele võtu arendamine. Kaupo

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Aitäh MarN-le
Leidsin sealt Power4home
selles saab teada kuis ise valmistada oma õue peale tuulegeneraatori...
Vargad ahju!