neljapäev, 26. veebruar 2009

Stahanovlikud võidutagastused või hoopis panused muutusteks?


Pildil: Söekaevur Stahanov tagastab atmosfääri sealt miljonite aasate jooksul akumuleeritud süsinikku.

Täna kuulsime riigikogus Mart Laarilt, et Isamaa ja Res Publica liit on otsustanud oma liikmetega, et nad annetavad keskmise palga tõusust tuleneva saadiku palgatõusu riigile tagasi. Loomult ju õige otsus. Mis liig see liig ja kui riigikohus ei taha aru saada, et põhiseaduses pole keeldu palgatõusu peatada siis on see üks võimalus tõepoolest.

Ajakirjanikud just küsisid minult, et kas nüüd rohelised ka maksavad kohe oma palgasumma juurdekasvu tagasi riigieelarvesse. Olin ses osas kahtlev.
Ja põhjendasin ka miks: me pole seda eelarvet toetanud, sest meie arusaama järgi see eelarve ei toeta ju mingit moodi neid põhimõtteid, mis toetaks majandust ja selle jätkusuutlikkust ning ammugi on arutu maksta raha kärbitud eelarvesse, mille kärbetele ei ole juurde lisatud ühtki majandusele usaldusväärsust tagasi tootvat kava.

Ainsad, kes saavadki seda eelarvet oma tagasimaksetega kütta ongi ju arusaadavalt Kundla ja koalitsioon: nemad usuvad selle plaani sisse. Nemad olid ainsad, kes möödunud reedel hääletasid kärbete poolt (ja usaldasid ka valitsust), millega ei olnud kaasas ühtki arukat plaani. Ei ühtki. Ainult kärped...ja see on selge, et ainult kärped viivad järgmiste kärbeteni jne jne jne.

Roheliste meelest on erakonnad võrreldes muude kodanikuühendustega ülenuumatud. Aga ega muude kodanikuühenduste olukord ei parane kui erakonnad oma raha riigieelarvesse tagasi kannavad.

Ühiskonnas on palju alarahastatu küsimusi kuid ega sellest need teemad siis rahastatud ei saa kui riigikogu saadikud oma palgalisa riigieelarvesse tagasi suunavad.
Riigieelarve kasutust saab suunata vaid koalitsioon ja vaid koalitsioon on seda ka siiani teinud. Ei ühtki plaani pole võimuliiduga mitteseotud erakonnad sellesse eelarvesse sisse kirjutanud.
Ma ei imestaks kui need tagasiannetatavad summad lähiajal mingi eelarveparandusega valimishuvides kellegi meelehaks suunatakse. Samalaadne asi sündis ju 2007 aastal kui võimuerakonnad üksteise võidu mitusada miljonit krooni väljapool normaalset eelarveprotseduuri nn katuserahadena laiaks lõid. Või arvate, et see omaaegne laristamine on siis nüüd nende tuhandekrooniste viisakusindulgentsi kuumaksetena kuidagi tagasi tehtud? Rohelised, meenutan, olid toona ainsad, kes keeldusid juba 2007 aastal poliitilisest laristamisest!

Meie saadikud nagu erakondki saaks annetada plaanide heaks, mis on ühiskonnale olulised.
Olgu tegu siis energiasäästu või mahetootmise või mikroettevõtluse või kodanikuühiskonna ja demokraatia arenguga...need on kohad kuhu me saame ning tahame omi annetusi teha. Selle liia arvelt, mida riigiseadus ja riigikohtu tahe meile peale on pannud.
Panustada tuleb muutustesse...meie panustus riigieelarvesse ei muuda aga midagi sest meie ei muuda ju eelarvet.
Meie saame muuta muid asju. Just nende muude asjade osas olengi tänulik kui te siiasamma võrgupäevikusse või siis minu postiaadressile marek.strandberg@gmail.com toetamist väärivaid ideid.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Noo ma ei saa aru..inimesed ei taha, et nende palka tõstetaks?
Olgu see selleks.
Tegelikult, kas üldse oleks vaja neil palku tõsta ning kui tõsta siis ikka kõigil, mitte, et mõni ohverdab enda palga(a muide väga hea viis näidata oma heasoovlikkust rahva vastu)

Klaus ütles ...

vabandust, kas too summa on ~25000 krooni kuus?

Marek ütles ...

Enamgi kui sellel lisada veel erakonnagi küpsev valmidus headesse asjadesse väljaspoole erakonda panustada.

Sander ütles ...

Mind jäi huvitama, kuidas hr Strandberg saab aru Põhiseaduse punktist, et saadikute töötasu võib muuta Riigikogu järgmise koosseisu kohta. Kuidas selline seadus peaks lubama ühtäkki iseenda palka külmutada?

Marek ütles ...

Olen oma seisukohta ka siinsamas varem selle põhiseaduse punkti osas avaldanud. Head lugemist!

Katse põhiseadusega

Marek ütles ...

Uuesti!
Katse Eesti põhiseaduega