neljapäev, 12. november 2009

Suur tuumaunistus




Eelmise sajandi poolest saati on tuumajõud olnud fetišeeritud kümnel ja rohkemalgi eri moel. Pommiplahvatused, millega tõmmati joon alal teisele maailmasõjale on vägevuse sümboolidena jätnud jälje paljude sisse. Tegemist on jõulise kujundiga, mida on süvendanud müstifitseeritud aatomiteadus ja ruutmeetrite viisi pilte tuumjaamadest, kui tuleviku ja õnne allikatest. No mäletate neid küll, kus valgetes kitlites mehed-naised seinatäite nuppude ja tulukeste ees seisavad ja meile energiat nõiuvad.



Märgid on olnud sedavõrd jõulised, et tuumausk, -lootus ja armastus on vallanud valitsejate päid sedavõrd, et tõsimeeli hiilitakse ühele Pakri saartest plaaniga sellele Natura alale tuumjaam rajada. Akadeemikud ja ärilased hõiskavad üksteise võidu, et ilma tuumajaamata saame me vaat et hukka.

Kas see on aga nii võimalik, et hukka saame hoopis tuumjaamaga? Kui mitte füüsilises siis näiteks majanduslikus mõttes.
Jättes kõrvale tõsiasja, et Skandinaavia graniidikiht pole kaugeltki nii stabiilne ja püsiv kui ette kujutatakse ning selles on toimumas märkimisväärsed tektoonilised muutused (loe: oht tuumajäätmete maaalusele hoidlale) vaatame, mis on juhtunud maailma suurima tuumareaktori ehitusel Lääne Soome saarestikus.

Ehk siis, millised on olnud suuremad vead, mis on Olkiluoto uue reaktoriehituse puhul:
Reaktori väline korpus keevitati kokku Poolas. Paraku kohas, millel puudus võimekus ehitada tuumaseadmeid. Keevitati käsitsi ja vigaselt. Avaused olid tehtud valesti ja pealekauba kukkus reaktorikorpus ehitamise käigus ka tellingutelt ja sai viga.
Soojusvaheti, milles tekitatakse aur turbiinide jaoks ei olnud juba algselt vajaliku kvaliteediga vaid see parandati sobilikuks.
Rõhukambri jahutussüsteemi pump ei toiminud kuigi nii tellija (TVO) järlevaataja (STUK) ja ehitaja (Areva) olid selle juba vastu võtnud ja heaks kiitnud.
Reaktoripõhja betooni niiskusesisladus oli lubatust kõrgem, mis halvas betooni kvaliteeti. Töö tuli ümber teha.
Reaktori survet taluva korpuse viis kuuest valatud variandist ei kõlvanud kasutuseks ning sel ühelgi ilmnes probleeme keevisõmblustega.
Tsirkulatsioonitorustiku kõik kaheksa toru tuli uuesti valada ning probleemiks oli ka projekteerimisviga, mille tõttu ei saanudki neid torusid testida. Uued torud polnud veel 2007 aasta aprillis valmis kui reaktor tervikuna pidanuks juba ammu voolu tootma.
Turbiinialused ehitati Indias ning nende puhul unustati, et Soomes on ka külmad talved: paisumisvahed suviseks soojenemiseks olid tegemata jäänud ning kogu töö tuli ümber teha.

See oli vaid valik nendest tuhatkonnast apsust, millest Olkiluoto reaktori ehitus kubiseb.
Üks eeldatult parima haldussuutlikuse ja tehnoloogilise võimekusega Eesti ministeeriume, kaitseministeerium nimelt, asus ehitama betoonist, terasest, klaasist ja lampidest seadet. Üht ausammast nimelt. See ausammas ei tööta tänaseni. Kõlab pentsikult aga me oleme täna suutelised looma mälestusmärgi, mis ei tööta. Mis tegelikult ei peakski nagu muuna töötama kui märgina. Mis saab siis sellest kui püüda luua tehniliselt keerukat objekti, mis peaks eeldatavalt töötama...tuumajaama nimelt?
Kust sellise taustateadmise puhul tuleb julgus ise proovida sama teed? On ilmne, et Eesti tuumajaamal ei leita ehitamise käigus vigu vaid ühel juhul: kui neid ka ei otsita ega ilmselt suudetagi otsida.
Kui peaminister või majandusminister või president vajutab kunagi kauges tulevikus ehk Eesti tuumajama sümboolset käivitamisnuppu ei oska ta aimatagi, et on hoo sisse andnud ei muule kui pankrotipesale.
Täpselt nii, lisaks tuumakütusele ja ahelreaktsioonile peidab selles jaamas ennast ette kavatsetud pankrot.

Kujutame ette näiteks aastat 2025, kui Eestis on (oletuslikult muidugi) valmis ehitatud meie oma tuumajaam. 2013 aasta 1. jaanuarist kehtib aga Eestis elektrienergia vabaturu põhimõte. Kui kaabliühendusi Soome ja Rootsiga on juurde tulnud on tegu põhjamaade vabaturuga. Elektriturul saab voolu müüa vaid ulatuses, mis ära kasutatakse. Kõik voolupakkujad pakuvad oma hulga ja hinna iga tunni jaoks (selle aja jooksul on enam-vähem teada ka tarbijad) ning kõik pakkujad saavad selle hinna, mille pakub viimane, kes lubas konkreetse osa tunnisest tarbimisest elektriga täita.
Ja siis me oleme seal oma tolle piirkonna selleks ajaks ilmselt kõige kallima tuumajaamaga (muud on ju jätkuvalt olemas ja töös, need mis on tänagu ja need mida enne meid juurde ehitatakse). Hea oleks olla viimane pakkuja aga tuumajaama omapära on selles, et see töötab kas täisvõimsusel või ei tööta üldse. Nii tulebki tuumajaamaomanikul passida turul nagu tetrise-mängus ja igasse tundi ära mahutada just energiakogus, mis on jaama võimsus. Vastupidiselt ollakse kohe mängust väljas. Aga viimane pakkuja on enamjaolt alati paindliku võimusega energiaallika omanik ja tema hind võib (ja ilmselt ongi) tolleks ajaks siis põhjamaade kalleima tuumajaama omanikule (see on see meie jaam) valusalt odav.
Nii ei olegi muud võimalust kui selle Eesti oma jaama kohustused pankrotisaunas maha pesta.

Eesti oma (kuigi pole võimalik aru saada, mida see "oma" kokku lepitud vabaturu seoses tähendab) tuumjaam, väidavad selle pooldajad, on möödapääsmatu eeldus selleks, et tagada varustuskindlus. Selleks puhuks, nagu nad väidavad, kui näiteks tuul ei puhu (seda taastuvenergia pooldajaile rõhudes). Sees sõltumatus ehk võime vajadusel igal hetkel voolu saada makskas siis tuumajaama puhul 35-40 miljardit krooni. Tänastes hindades ja annaks tulemuseks 600 MW võimuses energiat. Mis on alternatiiv? 2 kW diiselmootoriga töötav ja automaatselt käivituv ning digitaalmuundiga elektrigeneraator maksab täna 8000-10000 krooni. 600 MW võimuse saamiseks on neid vaja 300 000 (igale perele üks!) tükki ehk siis suurim hind, mida nende eest maksta tuleks on 3 miljardit krooni. Seda vooluallikat jaksaks iga pere täpselt sinna kuhu vaja kaasa tassida. Mitte, et me nii tegema peaksime aga see on näide varustuskindluse tegelikust võimalikust hinnast võrrelduna tuumjaamaga. On selge, et sellise varustuskindluse aluslahendi kohanadmine võrguvajadustega ei saa kindlasti maksta kümneid miljardeid kroone sest selliseid kaasaegsed generaatorid on koostöös juhitavad nagu võrgus olevad arvutidki.
Loomulikult on sellises varustuskindluse mudelis toodetud elekter ka mõnevõrra kallim...kui tahta näiteks iga aasta 10 päeva jooksul täisvõimusel sellist varustuskindlust kasutada jätkuks tuumajaama ehitamatajäämisest ülejäävast 30 miljardist kroonist pea pooleks sajandiks.

Kui suur osa on tegelikult selles tuumjaama soovis telepoe efektil, kus esitleja loob teile esmalt mulje, et ilma järjekordse porgandihakkija või tolmuimejata olete vaat-et puudega. On selge, et tuumaamade tootjail on vaja neid ka müüa aga kuivõrd on olemas vajadust nende järele kui teame, et võiksime sama mugavust säilitades omi energiakulutusi koguni poole peale viia. Vahetu päikesenergia kasutamise võimalused on ka näiteks USAs sedavõrd head, et kogu riigi vajaliku elektrikoguse suudaksid nad toota 300 x 300 km pindalal paiknevatest päikeepaneelidest. Ühes seltskonnas kõneles võrkturustuse ohver mingist pea pooletuhande krooni eest soetatud imetolmuimejast, millele tal mingit kasutust polnud. Kuna see olla nii kallis kasutavat ta ikka oma vana ja odavat. Küsis, kas keegi on valmis selle talt poole odavamalt ära ostma. Soovijaid ei leidunud.

29 kommentaari:

Hans ütles ...

Need Olkiluoto faktid, lisavad kindlust, et Soome STUK tunneb asja ja ülepeakaela midagi seal ei ehitata. Hea teada. Juhul kui ka Eestisse peaks tuumajaam rajatama oleks know-how ilmselt just Soome päritolu. Seal selleks ajaks kõige värskemad kogemused Olkiluoto ehituselt.

See, et tuumajaam töötab vaid on-off režiimis on Teie teadmatus. Uurige seda teemat pisut lähemalt. Näiteid otsige nt. Saksamaalt.

Teie tõlgendus vabaturul toimivast elektriturust on osaliselt õige, aga jällegi, palun tehke asi detailselt selgeks ja seejärel võtke sõna. Tootjad järjestuvad turul reeglina muutuvkulude alusel - need on tuumal, tuulel ja hüdrol kõige madalamad ning nemad seetõttu ka vabaturul pidevalt pildis. Sisse-välja hakkavad käima fossiilseid kütuseid kasutavad jaamad - süsi, põlevkivi. Tippe katavad gaasiturbiinid.

Karikatuur on meisterlik, ilmselt saate selle andega end pärast järgmisi riigikogu valimisi ära elatada.

lugupidamisega,

Hans

Allan ütles ...

Britid, kes pretendeerivad olema EL-i "rohelisuse" lipulaev, on aru saanud, et tuleb kiiremas korras ehitada 10 uut tuumaelektrijaama, et vältida energiakatastroofi (mis võib tänaseks juba vältimatu olla)...

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6910307.ece

Hinnaks pakutakse ~4 miljardit naela tükk (1.6 GW võimsusega jaama hind oleks siis umbes 68 miljardit krooni, Eestis võiks see vabalt ka poole väiksem olla) ja ehitusajaks 8 aastat, valmimisaeg 2017.

Ehk pakuks Marek ka brittidele oma "diislilahenduse" välja, võib-olla nad lihtsalt ei ole selle peale ise tulnud?
:)

Anonüümne ütles ...

Allanile küsimuseks: kuidas asjaolu, et britid ehitavad endale tuumjaamau on põhjuseks, et Eestisse on vaja ehita tuumjaam.
Neil asjadel pole ju mitte mingit seost omavahel.
Ja siis Hansule küsimuseks:tuuma reaktsioon tekitab ju kõikvõimalikke vaheprodukte ja kui see seisma jätta ei saa ju seda kohe sama kiirelt käima panna, sest need vaheproduktid neelavad ju ka neutroneid. Kindel on see, et minu teada pole tuumareaktor selline lükkata-tõmmata värk või kui on siis milline neist siis on. Hans, ah?
Artiklis on jutt ju sellest, et Eesti tuumareaktor saab olema ilmsetl valmis saades kõige kallim tuumareaktor siinkandis. Järelikult on ju ka selle elekter kõige kallim. Ma arvan, et Hans ei ole sellest tõsiasjast vist aru saanud.
On ju arusaadav, et täna on võimalik kiirelt ehitada tuulejaamasid aga kiirelt ei saa ehitada tuumajaama. Ja tulevikus ehitatav tuumjaam on igatahes ju kallim kui täna olemasolev tuumajaam või täna ehitatav tuulejaam.
Oma dotseerivas ülbuses ja näivas üleolekus on Hans minetanud lihtsad majandusliku arvestamise alustõed.

Marek ütles ...

Hansule:

Loomulikult tunneb STUK asja. Selelga seotut on lihtne küsimus: "Kes meil seda asja tunneb?"
Vastus on ette teada...seda teadjat polegi!
Ja siit ka järeldus: siia tuumajaama ehitamine on väga mitmeplaaniline risk.

2008 aastal kui kohtusin Ignalina tuumjaama juhi Viktor Ševaldiniga oli tema hinnang üheselt selge: riigis, kus tänaseks ei ole välja kujunenud tuumatehnoloogia rakendamise võimet on selle võime kujundamine ütlemata keeruline, kulukas ja tema hinnangul ka mõttetu.

Toona Eesti saadikuna Leedus töötanud ja nüüd Eesti energia tuumaosakonda juhtiv Andres Tropp, kes viibis sama kohtumise juures kahjuks seda asjatundlikku teadmist muude teadmistega koos Eesti Energiasse aga ei toonud. Kuigi ka see oli osa teadmistetombust, miseendisel Eesti saadikul Leedus Eesti energiasse kaasa tuua oli.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

...parimaid asju saab tasuta... ...ELEKTRIT SAAB TASUTA...Seoses The Venus
Project-i elluviimisega sa Marek võiksid kasutada The Zeitgeist Movement liikumise põhimõtteid ja teha lugusid: 1.Tasuta elektrist sest elektrit saab tasuta:
a.Bakeri OÜ,Anti Tiik koduleheküljel on tekst:
"Tuulegeneraatorite/päikesepaneelide puhul tuleb arvestada, et peale tasuvusperioodi lõppu on elekter nö. Tasuta."-see on kirjas pealkirja all:"Kuidas Hispaania ettevõtjad on uuendusi ellu viies edu saavutanud?" Vaikne Ton »Taastuvenergiapõhised tehnoloogiad b.Äripäeva artiklis"Energiapall – kodune tuulegeneraator" Siim Sepp,04.09.2008 on tekst:"Tulemuseks on tuuleturbiin, mis suudab elektrit toota ka väga madalate tuulekiiruste juures, on tavapärasest tõhusam ning töötab vaiksemalt, mis muudab selle sobivaks väiksemamahulise energiavajaduse rahuldamiseks,näiteks kodudes."c.Neil kel on soovi ise valmistada tuulikut,siis palun väga-www.otherpower.com d.www.maplin.co.uk on tekst:"Ühe ainsa tunni jooksul langeb maakerale nõnda palju päikseenergiat mille elektriks muutmise korral piisab terve maailma aastase elektrienergia vajaduse rahuldamiseks.
e.www.arileht.ee artiklis:"Elumajad ehitatakse päikese abiga elektrijaamadeks" 07.märts.07 on kirjas tekst:"EESTI-SUURUSEST ALAST PIISAKS KOGU MAAILMA ENERGIA VAJADUSE RAHULDAMISEKS"
2.Tasuta pangandusest ehk intressideta laenust.Jaapani ja Islami pangad annavad laenu ilma intressideta.Kolmanda Reichi pank andis samuti intressideta laenu...
3.Tasuta kinnisvarast sest vanasti ehitati maju talgute korras-majad saadi tasuta ja tänaselgi päeval on see teostatav,küsimus on vaid ettevõtmises,ning eeskujuks on Savisaar kes ehitab tasuta maju s.o. munitsipaalmaju...4.Tasuta arstiabist sest Inglismaal,Prantsusmaal,Saksama al,Kuubal,Koreas on tasuta arstiabi-ei ole vaja maksta ravikindlustust... 5.Tasuta turvalisusest sest turvafirmade poolt nõutav teenustasu on legaalne väljapressimine ehk õhu müümine-politseijuhtkond ja turvafirmad on organiseerinud kuritevevuse selleks,et saada megakasumit... 6.Tasuta kraaniveest sest Iirimaal on kraanivesi tasuta.7.Tasuta transpordist sest majade katustele paigaldatavad Rooftop tuulikud ja päikesepaneelid tagavad elektriautodele vajaliku elektrienergia koguse. 8.Tasuta energiast sest on olemas NULLENERGIAMAJAD,ÖKOMAJAD,
PASSIIVMAJAD-www.elumaja.ee,nen de elanikud ei pea kulutama energia peale mitte sentigi. 9.Tasuta sidepidamisest sest Skype kaudu saab tasuta vestelda ja ka mobiiltelefonides kasutatakse TASUTA Skype kõneaega.
10.jne.
elektritsaabtasuta.blogspot.com

Anonüümne ütles ...

veider, et inimesed oma õhtusest telekavaatamise ja soojaveeboilerielektrist kaugemale ei näe. tõenäoliselt laristatakse suurem osa voolust hoopis väljaspool kodu. töö juures, kaubamajas, linnatänaval...

Hans ütles ...

Tervitus!

Anonüümsele:
Palusid näiteid võrgu koormust järgivatest tuumajaamadest. Ekslikult kirjutasin oma eelmises kommentaaris, et parimad näited on Saksamaal. Tegelikult on ikka Prantsusmaal (minu teada aga ka Kanadas), kus mitmed jaamad sellises režiimis töötavad. Lisan siia ka lingi, kus saad end teemaga kurssi viia: http://www.world-nuclear.org/info/inf40.html

Marekile:

Nõus, et vajalikku kompetentsi Eestis täna ei ole - ega saagi olla. Vabadussamba näide on kohatu (võrdlete võrreldamatut) ja ilmselt saate sellest sisimas isegi aru. Samas ei ole kusagil räägitud, et tuumajaam homme kuhugi kerkima hakkaks. Mina olen oma ehitusekspertidest tuttavatelt kuulnud, et Eestis tehtavate ehitustööde kvaliteet on tegelikult Soome omast parem.

Olen aru saanud, et lähiajal on käivitumas tuumaenergeetika õppekava kuskil Eesti kõrgkoolis, seega läbimõeldult tegutsedes ei pruugi oskusteabe puudumise probleem otsuste langetamise hetkeks enam nii terav olla.

Samuti ei olnud algselt tuumaspetsialiste Soomes, Rootsis, Prantsusmaal jne, alustati samamoodi nullpunktist. Lisaks on tuumaspetsialistide tööturg ülemaailmne ning vajadusel saaks vastavad spetsialistid mõneks ajaks Eestisse tööle palgata. Samamoodi leiaksid kunagi üle ilma tööd ka Eestis koolituse saanud tuumaspetsialistid. Ei ole siin õigupoolest midagi ületamatut.

lugupidamisega

Hans

JaanusPaanus ütles ...

Tuumajaam tuleb nii või teisiti, see on ainuvõimalik variant Eesti Vabariigile, kuid Härra Strandberg peaks küll juba praegu hakkama uut töökohta vaatama või mis kõige parem - minema ümberõppele.:)
Mina soovitaksin Teile metsandust või aiandust õppima minna ning pärast õpingute lõpetamist ja teadmiste omandamist tehke üks TÕELINE roheliste erakond.

Vastasel juhul Teil parlamenti enam asja ei ole.:)

Anonüümne ütles ...

Sattusin lihtsalt siia ja lugesin tarkade inimeste juttu. Ja mida täheldan mina selles diskusioonis. Täiesti ära on unustatud kodanikud, kelle taskust kõik asjad tegelikult käivad ja käima saavad. Kes neilt küsis ja miks pole küsitud ja kuidas kavatsetakse küsida? Kaldun isiklikult arvama- peale surumise ajad hakkavad ümber saama- inimkond on targemaks saanud ja soovib täna rohkem välja öelda, mida tema tahab oma riigis näha. Ja kõige tipuks oma raha eest- milleks meile kõik selline vastutus, mida me kanda ei suuda?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kommentaar Äripäeva kommentaariumist:
vaatleja 06.10.09 09:41
Kas Te tõesti arvate, et elektrienergial on kuhugi veel tõusta? See oleks üpris imelik .... sest energia hinnale paneb piirid tavatarbija. Nimelt minnakse alternatiivide kasutamise peale ... päikeseenergia koos mõne kW-te tuulegeneraatorite peale ... nende vallas on areng kiire ja seadmed on juba kättesaadavad igale internetikasutajale eriti soodsalt. Hetkel tasuvusaeg on langenud 5-7-le aastale ja normaalsed seadmed peavad vastu 20-25 aastat ehk 20 aastat tasuta energiat. Tasuvusaeg aastast aastasse aina lüheneb ja tulevik on selle päralt, kes hakkab pakkuma majapidamisele täit lahendust ... mida varem seda parem, sest vastasel korral minnakse internetti ja ostetakse otse tootjalt. Ideaalis ei ole majapidamisele vaja salvestusjaama, kui ta saaks müüa oma üleliigse energia EE-le ning pimedal ajal teha tasaarvelduse. Ma usun, et sellisel juhul langeb tasuvusaeg 2-3le aastale majapidamise kohta. Tulevik on inimeste kätes ...


elektritsaabtasuta.blogspot.com

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Milleks meile tuumajaam kui asja ajavad ära väikesed tuulikud?
www.energiaekspert.ee
ELEKTRITUULIK MAKSAB END TAGASI

Kasu elektrituulikust on näha juba järgmises elektriarves! Elektrituuliku tasuvusaeg sõltub tuulte tingimustest, toodetud elektrienergia kogusest ja elektrienergia lõpphinnast.

5 kW:ne elektrituulik peaks tuulte tingimustest olenevalt tootma 10 000 kuni 20 000 kWh elektrienergiat aastas. Aastane energia tarve normaalselt soojustatud tänapäeva väikeelamu kütmisel on u. 120 kWh/m2 ehk näiteks 100 m2 majal umbes 12 000 kWh aastas. Valgustusele ja majapidamismasinatele kulub seejuures ca 5000...6000 kWh aastas


elektritsaabtasuta.blogspot.com

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Meile pole vaja tuumajaama sest
maja katustele paigaldatavate tuulikute ja päikesepaneelide abil
saab tagada elektrisõidukitele vajaliku energia:
1.http://www.alke.com/electric-vehicles.html?gclid=CNbf-d6Jh54CFUYA4wodJjsMog
2.http://www.zapworld.com/electric-vehicles/electric-cars/xebra-truck
3.http://www.milesev.com/#
4.http://www.smithelectricvehicles.com/
5.http://www.tnt.com/express/en_gb/data/news/tnt_delivers_world.html
6.http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS171708+27-Mar-2009+PRN20090327
7.http://electricandhybridcars.com/
jne. otsingust leiab palju nii elektrirekkate,-sõiduautode ja ,-tsiklite kohta...peamine on see,et
elektrisõidukite puhul pole ju vaja osta kütust sest
ELEKTRIT SAAB TASUTA...DIISLIREKKA OMANIK PLEKIB KÜTUSE EEST NII,ET SILM PUNNIS AGA ELEKTRIREKKA OMANIK EI MAKSA ELEKTRI EEST SENTIGI...
elektritsaabtasuta.blogspot.com

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Gaasitorule öeldi "Ei!" aga aaatomipommile ütlevad jaa...kus see rahvuslaste oinakari nüüd siis on?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Delfis kirjutasid sa sedasi:
"Kui on võimalik ehitada maja, mis saab enamuse energiast ümbrusest, siis pole vaja ponnistada kaugkütte ja elektrivõrkudega"
,no väga tore lase aga käia siis sel teemal edaspidigi ja ainult sel teemal...
P.S. Milline erakond on vastutav selle 10 miljardi raiskamises? Kahtlemata Kapo on kehtetu sel põhjusel aga ikkagi milline erakond on otseselt vastutav?
elektritsaabtasuta.blogspot.com

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Lugupeetud,Marek Strandberg!

Kas te võiksite esitada hagi Eesti Energiale kahesaja miljardi krooni ulatuses seoses põlevkivi raiskamisega Eesti rahvusele tekitatud materiaalse kahju eest ?

Millal antakse kohtu alla kõik Kapo ja Eesti Politsei ametnikud,ning Eesti Energia juhtkond?
Nemad on ju kõikse suuremad kurjategijad siin riigis sest nemad sooritavad kõikse suuremat kuritegu meie rahvuse vastu-nad raiskavad meie rahvuslikku ühist vara-PÕLEVKIVI…Kapo ametnikud ja Eesti politsei ametnikud oma tegvusetuse tõttu on osalised selles kuriteos…
Ma nõuan,et antaks kohtu alla Eesti Kaitsepolitsei organisatsioon,Eesti Politsei organisatsioon ja Eesti Energia juhtkond põlevkivi raiskamise eest,ning nad on kohustatud hüvitama Eesti rahvale tekitatud kahju kakssada miljardit krooni.

EE raiskab aastas 10 miljardit krooni…selle raha eest saaks ehitada TASUTA MUNITSIPAALMAJU…
JAGADA ELANIKELE TASUTA MUNITSIPAAL TUULEGENERAATOREID,
TASUTA PÄIKESEPANEELE JPMS.

Milline erakond raiskab meie põlevkivi,meie rahvuslikku maavara?
Strandbergi sõnul Eesti Energia raiskab aastas põlevkivi 10 miljardi krooni väärtuses…EE väidetav kasum on vaid üks miljard…
Sellist raiskamist me ei või lubada,nõuan kohut Kaitsepolitseile ja Eesti Energia juhtkonnale…
Me vast ei jõua ära oodata seda kohut ja sestap
meil on mõtekam minna üle taastuvenergia kasutusele sest siis saab tasuta elektri,tekst ühest veebist taastuvenergia tehnika kohta:
On juhuseid, kus tasuvusperiood on 0 päeva ja juhuseid kus tasuvusarvutuse tulemus on 20 aastat. Reeglina on tasuvusaeg praeguste hindade jures 5-10 aastat. See ei ole pikk aeg. Tuulegeneraatorite/päikesepaneelide puhul tuleb arvestada, et peale tasuvusperioodi lõppu on elekter nö. Tasuta. Ja mis peamine seadmed kuuluvad kliendile ning lisamakse kohustused
puuduvad. Soojuspumpade tasuvusaeg jääb 3-8 aasta piiridesse.

Kommentaar Äripäeva kommentaariumist:
vaatleja 06.10.09 09:41
Kas Te tõesti arvate, et elektrienergial on kuhugi veel tõusta? See oleks üpris imelik …. sest energia hinnale paneb piirid tavatarbija. Nimelt minnakse alternatiivide kasutamise peale … päikeseenergia koos mõne kW-te tuulegeneraatorite peale … nende vallas on areng kiire ja seadmed on juba kättesaadavad igale internetikasutajale eriti soodsalt. Hetkel tasuvusaeg on langenud 5-7-le aastale ja normaalsed seadmed peavad vastu 20-25 aastat ehk 20 aastat tasuta energiat. Tasuvusaeg aastast aastasse aina lüheneb ja tulevik on selle päralt, kes hakkab pakkuma majapidamisele täit lahendust … mida varem seda parem, sest vastasel korral minnakse internetti ja ostetakse otse tootjalt. Ideaalis ei ole majapidamisele vaja salvestusjaama, kui ta saaks müüa oma üleliigse energia EE-le ning pimedal ajal teha tasaarvelduse. Ma usun, et sellisel juhul langeb tasuvusaeg 2-3le aastale majapidamise kohta. Tulevik on inimeste kätes …

Arvutagem siis millal hakkab jooksma TASUTA ELEKTER !?!

ELEKTRITUULIK MAKSAB END TAGASI

Kasu elektrituulikust on näha juba järgmises elektriarves! Elektrituuliku tasuvusaeg sõltub tuulte tingimustest, toodetud elektrienergia kogusest ja elektrienergia lõpphinnast.

5 kW:ne elektrituulik peaks tuulte tingimustest olenevalt tootma 10 000 kuni 20 000 kWh elektrienergiat aastas. Aastane energia tarve normaalselt soojustatud tänapäeva väikeelamu kütmisel on u. 120 kWh/m2 ehk näiteks 100 m2 majal umbes 12 000 kWh aastas. Valgustusele ja majapidamismasinatele kulub seejuures ca 5000…6000 kWh aastas

Narvas elektrijaamades raisatakse aastas 10 miljardi väärtuses põlevkivi….
Milline erakond on vastutav nende 10-te miljardite raiskamises?
TASUTA ELEKTER ANNAB SULLE VABADUSE…
TASUTA ELEKTER VABASTAB SIND…
elektritsaabtasuta.blogspot.com

Margus Väli ütles ...

Prantuse artiklist tuleb välja, et kui kütus on värske, saab 50% ulatuses väljundvõimsust timmida, vanema kütusega mitte. Kuna neil on jaamu kõvasti, on vanemate varrastega omad koguaeg täiega järel. Varraste väljashoidmisel tekivad veel lisakomplikatsioonid.

Teen ettepaneku Zeitgeist... tegelase teemast kõrvale minemvad kommentaarid välja võtta edaspidi. Mul on ka aias eksperimentaal-tuulik, aga tuult on liiga vähe ja niisamuti on ka enamuse rahvaga kes just päris ranna peal ei ela. Samuti on inglismaal juba välja toodud et katustele tuuliku maania reostab loodust rohkem kui sest kasu on.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Margus Välile.
Kui teile tuulikud ei meeldi siis vahtige sõnnikusse:)))
Ärihaid vaatavad lootusrikkalt sõnnikuhunnikusse
06.11.2009 08:47
Kui maamees näeb oma talu sõnnikuhunniku juures sehkendamas ülikonnas ja lakk-kingades linnavurlet, ei ole vaja püssi järele minna. Nimekad investeerimishaid käivad mööda maad ringi ja tahavad sõnnikust elektrit teha.


Nimed Joakim Helenius, Urmas Sõõrumaa, Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis ei vaja Postimehe lugejatele tutvustamist. Kõigil neljal on huvi biogaasijaamade ehitamise vastu.

Seni on oma plaane vaka all hoidvast Heleniuse Trigon Capitalist märksa konkreetsemad kavad Sõõrumaa Baltic Biogasil ja Tamjärve ning Mõisaga seotud Nelja Energial. Nelja Energia ja Baltic Biogas küsivad praegu kumbki Euroopa Regionaalarengu Fondilt toetust kahe biogaasijaama ehituseks.

Haisu ei eritu

Ületuleval nädalal annab keskkonnainvesteeringute keskus teada, kas projektid kiideti heaks. Positiivne vastus tähendab, et tõenäoliselt on Eestis juba tuleval aastal neli uut biogaasijaama: Järvamaal Aravetel ja Oisus, Lääne-Virumaal Vinnis ning Tartumaal Ilmatsalus.

Need oleks esimesed suuremad sõnnikust ja lägast biogaasi tootmise jaamad Eestis, seni tegutseb sealägast biogaasi tootmise jaam vaid Saaremaal Jööris ning selle elektriline võimsus on vaid 0,4 megavatti.

Baltic Biogasi juhatuse liige Priit Mikelsaar ennustab, et nelja-viie aasta pärast võib Eestis olla viis biogaasijaama ja kümne aasta pärast juba kümmekond.

Biogaasijaama tööpõhimõte on iseenesest lihtne. Sõnnik ja läga veetakse suurtesse kinnistesse kääritamismahutitesse, kus eraldub 50–60-protsendilise metaanisisaldusega biogaas. Gaasi põletamise tulemusena koostootmisjaama generaatoris tekib elekter ja üle jääb veel terve hulk soojust, mida saab kasutada lähedal oleva asula kütmiseks.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Juhul kui tulevaste biogaasitootjate jutt paika peab, saavad biogaasijaama lähistel asuvate majade elanikud tulevikus oma sooja senisest odavamalt kätte.

Jaamadest endist ei eritu ei läga- ega sõnnikuhaisu, ja mis tähtsaim, pärast kääritamist allesjääv kraam sobib suurepäraselt põldude väetamiseks ega haise enam jubedalt nagu töötlemata sealäga. Haisvaim osa lägast ehk gaas põletatakse lihtsalt ära.

Mikelsaare sõnul on Euroopa juhtiv biogaasitootja Saksamaa, kus töötab 4000 sellist jaama. «Saksamaal makstakse aga biogaasist toodetud elektri eest kaks-kolm korda rohkem,» räägib ta.

Skeptikuid jagub

Selleks et biogaasitootmine Eestis ära tasuks, tulebki Mikelsaare sõnul küsida Euroopa Liidult lisaks investeeringutoetust jaama ehituseks. Samuti ei ole tema sõnul praegu biogaasijaama ehitamisel mõtet, kui jaama lähistel puudub asula, mille majade kütteks kasutada elektri tootmisega kaasnevat soojusenergiat.

Praegu Eestisse kavandatavate biogaasijaamade maksumus jääb 40–70 miljoni krooni vahemikku.

2007. aastal koos Eesti suurima sealihatootjaga Ekseko ja hiljem ka ühe Torma põllumajandusettevõtte juurde biogaasitootmist plaaninud Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte juht Ando Leppiman on biogaasi tootmise suhtes praegu skeptiline.
«Üldiselt ei ole Torma ja Ekseko praegu aktiivselt arendatavad projektid,» lausus ta. «Üritame tegelda projektidega, mis on majanduslikult tasuvad, ja biogaasiprojektid seda praegu ei ole.»

Leppimani sõnul on Saksamaa näitel näha, et kolmandik biogaasijaamadest ei tööta tõhusalt. «Kui aga toome selle tehnoloogia üle Eesti suhteliselt külma kliimasse ja eeldame, et tekib piisavalt biogaasi, ei pruugi see päris nii olla,» lausus ta. Sestap eelistab Eesti Energia teha praegu koostööd Eesti Maaülikooliga, kus katsetatakse biogaasi tootmist kohalikus kliimas.

Eesti seni ainus ja puhtalt sealägal töötav biogaasijaam sai Saaremaal Valjala vallas Jööri külas valmis juba 2006. aastal, aga alles mullu suudeti see enam-vähem korralikult tööle panna.

Jaama omanik Raul Maripuu ei salga, et biogaas oli esialgu nii väävlirikas, et sõi generaatori klapid lihtsalt läbi. «Rahaliselt biogaasitootmine ennast praegu ära ei tasu, ehkki ots otsaga tuleme kokku,» lausus ta.

Samas tunnistab mees, et Jööri biogaasitootmisest ülejäävast soojusest suur osa on praegu kasutamata ja ettevõte jäi lõppkokkuvõttes ilma ka ehituseks antud investeerimistoetusest. Igal juhul hindab ta biogaasitootmist keskkonnasõbralikuks tegevuseks.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Margus Välile.

Energiapall – kodune tuulegeneraator

Siim Sepp
siim.seppatcharut.ee 04.09.2008 21:32

Rootsi ettevõte Home Energy andis hiljuti teada uut tüüpi kerakujulise tuuleturbiini valmimisest. Venturi efektile toetudes suudab selline struktuur tuulest kätte saada rohkem energiat kui tavapärased tuuleturbiinid.
Samal teemal aripaev.eeNädala tipp-10


Enamik tänapäevaseid tuuleturbiine on lamedad ja kolmelabalised. Selliste tuuleveskite labade tipud võivad saavutada kuni kuuekordse tuulekiiruse. Energiapalli (Energy ball) nime kandev uus seade on aga kujundatud kasutama Venturi efekti, mis algselt mõõtis rõhku, mida kokkusurumatu vedelik tekitas, kui seda suunati läbi kitsama toruosa. Kerakujuline energiapall rakendab sedasama põhimõtet, suunates õhu läbi kuue laba ja ümber generaatori, kirjutas Inhabitat.

Tulemuseks on tuuleturbiin, mis suudab elektrit toota ka väga madalate tuulekiiruste juures, on tavapärasest tõhusam ning töötab vaiksemalt, mis muudab selle sobivaks väiksemamahulise energiavajaduse rahuldamiseks, näiteks kodudes.


Niisiis,tuult on alati piisavalt ka mandri peal mistahes punktis.
Seda 2 m/s tuult leidub alati...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

16:33-le
Sellist hämamist ei maksa ajada,et katuse tuulikud tekitavad reostust.
Fakt on see,et katusele asetatavad tuulikud ja päikesepaneelid on võrreldes teiste energia ammutamise meetoditega kõige loodusesäästlikumad ja kõige inimsõbralikumad.
Inglismaa poliitika on minna täielikult üle katusetuulikute kasutamisele.
Muideks ka Eesti Energia läheb üle taastuvenergiate kasutamisele ja lõpetab põlevkivi raiskamise...seda öeldi selles Energia säästupäevadel.

Margus Väli ütles ...

Rooftop madness,
http://www.scoraigwind.com/rooftop.html
http://www.guardian.co.uk/environment/2007/nov/30/windpower.carbonemissions
Mitte et ma väga CO2-te kardaks, aga kahju on lihtsalt inimeste ajast ja rahast :)

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Välile.

Tuul on tänapäeval EL energiasektoris esikohal http://kokkuhoid.energia.ee/?id=1994&c_tpl=1012
Tuul on tänapäeval EL energiasektoris esikohal
Möödunud 2008. aastal installeeriti EL ulatuses elektri tootmiseks kõige enam tuulegeneraatoreid – rohkem kui mistahes teist elektri genereerimise tehnoloogiat. Statistika pärineb Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsioonilt (EWEA). Statistika näitab, et 43 % kogu möödunud aastal lisandunud elektrigeneraatorite toodangust tuli tuuleenergialt. Statistika hõlmas kõiki tehnoloogiaid, kaasa arvatud gaas, süsi ja tuumaenergia.



Kogu 2008.a. EL-s lisandunud elektrienergia võimsus oli 19651 MW. Sellest 8484 MW (43 %) oli tuuleenergia, 6932 MW (35 %) gaas, 2495 MW (13 %) õli, 762 MW (4 %) süsi ja 473 MW (2 %) hüdroenergia. See on esimene kord, kui tuuleenergia on sellises loetelus paigutunud esikohale. 2008. a. lõpuks oli tuuleenergia kogu installeeritud võimsus 64949 MW ja 2008. a. Juurdekasv oli 15 %.



EWEA juhi Christian Kjaeri sõnul näitavad numbrid, et tuuleenergia on kohaliku taastuva ja puhta energia suunas liikudes valik number üks. Keskmiselt paigaldati 2008.a. Euroopas igal tööpäeval 20 tuuleturbiini. Aasta jooksul oli otseselt või kaudselt nende töödega hõivatud 160000 töötajat ja investeeringute mahuks kujunes 11 miljardit eurot. 2008. a. lõpuks installeeritud tuuleenergia võimsus võimaldab normaalse aastase tuuleenergia korral toota 142 TWh elektrienergiat, mis on umbes 4,2 % EL elektrienergia toodangust ja hoiab ära 108 miljoni tonni CO2 emissiooni, mis vastab üle 50 miljoni auto ekvivalendile Euroopa teedel.


Allikas: Lühendatult portaalist iNSnet

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Manufacturers of Roof Mounted Vertical Axis Wind Generators http://www.ecobusinesslinks.com/vertical_axis_wind_turbines.htm

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Rooftop wind turbine will be sold at yourhttp://green.yahoo.com/blog/ecogeek/1107/rooftop-wind-turbine-will-be-sold-at-your-corner-hardware-store.htm

Rooftop wind turbine will be sold at your corner hardware store
By Megan Treacy
Posted Mon Jun 8, 2009 12:50pm PDT
Related topics: Wind Power, House More from EcoGeek blog 12
votes
Buzz up!


A small rooftop wind turbine by EarthTronics will be sold at ACE Hardware stores starting this fall. The 2-kW Honeywell Wind Turbine can produce power from winds that range in speed from two miles per hour to 45 miles per hour, making it the first among its competitors to be able to generate power from such slow wind speeds.

The small turbine is six feet in diameter, weighs 95 pounds and can be directly mounted to a roof. The turbine operates through a "direct-drive" design, which means it generates power without the use of a heavy center gearbox, allowing it to be lighter in weight and to work at slower speeds.

According to EarthTronics, it's capable of generating 2,000 kWh of electricity per year, or 18 percent of an average household's energy needs. The company hopes that its small size and availability through ACE Hardware will open up wind power generation to a whole new set of consumers.

The turbine is priced at $4,500, plus up to $1,500 for installation, but with the new incentives in the stimulus bill, consumers and businesses can claim a 30 percent investment tax credit for the cost of a small wind turbine and some states offer even more incentives, making it much more affordable in the end.

via Greentech Media

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Lugupeetud,Marek Strandberg!

Kas võiksite öelda kui suur on Eesti Energia tegelik kasum? Teie väitel
EE raiskab aastas kümne miljardi krooni väärtuses põlevkivi aga meedias väidetakse,et EE aastane kasum on vaid ligemale üks miljard...
On ju teada,et EE müüb elektrit ka Soome.Kes teeb kindlaks kui palju nad müüvad elektrit Soome?

elektritsaabtasuta.blogspot.com

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Artikkel Äripäevast seletab meile miks

Elekter peaks olema tasuta
Enn Kaljo
innovaatiliste lahenduste uurija
30.04.2008 00:00

Me väärime seda, et õhk, mida me hingame, oleks puhas saasteainetest, et meie tänavad oleksid puhtad heitgaase õhku paiskavatest autodest ja meil oleks puhas joogivesi, mida poleks vaja puhastada kemikaalidega. Me väärime ka tasuta elektrienergiat. See töötab meie laste tuleviku ja ka meie enda hüvanguks.

Uusi energialahendusi saab kasutada uut tüüpi autode puhul, kas või selleks, et töös hoida suruõhukompressorit, mis laeb suruõhuballoone. Suruõhuga liikumist kasutavad nii prantslaste MDI õhuautod kui ka Austraalias Angelo DiPietro poolt välja töötatud õhumootoriga töötavad autod.

Küllusel meie ümber saab olla vaid üks allikas - tasuta ehk vaba energia. Kui edumeelsed teadlased ja leiutajad kinnitavad meile, et tasuta elekter on meie käeulatuses, siis miks meil sellest ei räägita? Miks eitatakse nende lahenduste olemasolu?

Eks üks vastus peitugi selles, et mainstream-teadus on mugavas positsioonis ega soovi olulisi muutusi näha; eriti neid, mis võiksid nende enda teooriad pea peale keerata.

Kui aga võtaksime kasutusse need lahendused, mida meile uus teadus ja leiutajad pakuvad, võiks meil ollagi tasuta elekter igas majas, tasuta elektriküte neis kohtades, kus muud võimalused puuduvad.

Praegu aga tehakse aina suuremaid kulutusi fossiilsesse energiatootmisse, mis on tagasiminek ega vasta arenguparadigmale. Areng seisneks selles, et igal aastal ilmuks uusi ja lihtsamaid lahendusi, mis oleksid ka eelmistest odavamad ja võimaldaksid suuremat kokkuhoidu.

Kokku hoidma peaks iga majapidamine, iga inimene. Kui me muudame inimesed sõltuvaks elektrist, on inimene nagu ori riigi lõa otsas. Riik aga peab olema inimese teenija. Riik peab tegema kõik selleks, et inimesel oleks rohkem vabadust ja võimalusi ennast teostada.

vaata ka
Kuidas nihutada paradigmat energiatootmises

Urmas ütles ...

Kuidas see diiselgeneraatorite lahendus siis välja näeks? Et kui süsteemis tekib defitsiit, lülitatakse kodutarbijad välja, kes siis diiselgeneraatorile üle lähevad? Mhmm, ja selline elektrikatkestusetega ja suhteliselt madala töökindlusega (väike odav diiselmootor) elektrivarustus rahuldaks meid? Kui palju maksaks sellise süsteemi juhtimise üles ehitamine? Milliseks kujuneks kWh hind?

Anonüümne ütles ...

Taname huvitava blogi