neljapäev, 4. veebruar 2010

Jalgrattaga talvel ja Tallinnas?


Esmapilgul suhteliselt hull plaan. Varasemalt olen proovinud kasutada rattal naastrehve kuid jää, lume ja kivi kombinatsioonis pole see kuigi mugav sest isiklik tasakaalumehhanism ei pruugi alati ette tulevate ootamatustega toime tulla.

Teist talve kasutan aga talviti esirattas oleva elektriajamiga jalgratast. Sellist, mis tagaratta väntamisele mõõdukalt jõudu esirattasse lisab.
Elektrijalgrattaks on mul Saksa (Leedu koostet) Panther. Talvist pilti pole aga siin mõne aasta eest soojal ajal tehtud pilt sellest rattast.



Tulemus on igati mugav: nagu neljaveolise ja vaid tagaveolise autogi võrdlus libedates oludes. Ja viimased kaks aastat pole ma kasutanud ka talviseid ratta naastrehve. Loomulikult tuleb pidurdamisel ja pööramisel olla veidi ettevaatlikum aga läbi lumesodi sõitmine ei ole (vähemalt viimaste kogemuste põhjal) eriline vaev.

Kirjutan aga selleks, et tähelepanu juhtida ühele KTRAKi jalgrattavidinale, millega mägirattast kondiaurul töötava kelgu saab meisterdada.

-10, -12 ei ole sugugi külm ka jalgrattaga tavaasju ajades (mitte sportides) ringi liikumiseks ning tõestatult on kaherattaveo kasutamine ka libedates oludes stabiilsem kui näiteks jala käia!

4 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuule ole nüüd tõsine ja kirjuta midagi sellist mida kirjutasid põlevkivi raiskamise kohta Narva jaamades või kirjuta midagi taolist:
Miks E24(jpt.meedia väljaanded) jälle kirjutab vaid suurettevõtete huvidest http://www.e24.ee/?id=218843&com=1
Miks E24 jälle kirjutab vaid suurettevõtete huvidest ja jätab mainimata kuis mitteettevõtjad saavad tagada endale elektri ja toasooja-kuis mitteettevõtjad saavad tagada sõltumatuse energiamonopolidest.Selleks on ju annavad ideaalse võimaluse passiivmajad,nullenergiamajad,ökomajad...ja igaüks on võimeline ise ehitama väikesevõimsusega elektrituuliku mis tagab oma elamises tarvitava elektienergia koguse:
www.scoraigwind.com
www.otherpower.com
www.energy4home.com
Küllap on võimalik ise ehitada ka maasoojuspumpasid.
Igatahes majas milles on maasoojuspump ja sellele elektri saab väikesevõimsusega elektituulikust või päikesepaneelist siis pole enam vaja osta toasoojust ega elektrit.
Ja tuult on alati piisvalt veidi maapinnast kõrgemal-maja katusel on alati see 2 m/s tuult...
akud säilitavad energiat terveks nädalaks ja seda juba ei juhtu,et terve nädala on absoluutne tuulevaikus ka maja katusel...
Venemaal müüakse maasoojuspumpi ja väikesevõimsusega elektrituulikuid tunduvalt odavamalt kui Eestis...
Ökomaja saab ehitada kahekümne tuhande krooni eest:
www.savikodu.pri.ee

Tuumajaama asemel võiksite ehitada loidete energia generaatori.Iiirimaal juba teist kuud töötab loidete energia generaator,see annab 250 MW.
Kümme sellist Eesti randadesse,lisaks tuulepargid(üks tuulepark tagab 1-2% kogu Eestimaa energia vajadusest) ja tuumajaama pole vajagi.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

The materials are almost all locally available and therefore the turbine, should it break down, is easy to repair
http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/01%20POD/02%20ProjectOverviewDocument_inet.htm#_Toc245289682

Wind turbine information

These wind turbines have direct drive, permanent magnet, axial flux generators based on the design of Hugh Piggott. They have more than 3 decades track record of being cost effective to manufacture with relative simple tools and basic materials. The blades are made from wood, the generator is build by coiling copper wires and a relative easy steel robust frame is welded together. The rotor rotates by using a wheel hub of an automobile or trailer. These turbines have proved to be reliable and robust, some of them standing almost 20 years in harsh environments such as in Northern Scotland. The rotor diameter, depending on the specific design, varies between the 1.8 and 4.2 [m] that will approximately deliver respectively between the 0.6 and 3 kW DC power to charge 12-48 V battery banks. The materials are almost all locally available and therefore the turbine, should it break down, is easy to repair.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/07%20Press/Press.html

August Sügavast ütles ...

Väga kihvt riistapuu. Ma mõtlen see elektriajamiga jalgratas, aga see talveoludeks kohandatav maastikuratas muidugi ka.
Omaltpoolt tunnustus riigikogu härrale rohelise liikumise (selle kõige otsesemas ja füüsilises tähenduses) eeskujuks olemise eest.