laupäev, 29. jaanuar 2011

VALIMISSTUUDIO OMAPÄRADEST ehk soovitusi tasakaalustatumaks saatejuhtimiseks.

Panin valimisstuudio majandusteemalises saates tähele, et saatejuhtide meelest kõnelnu ma paljuvõitu.
Vaatame aga asju siis mõõdetud kujul.
Huvitav tähelepenek on tehtud selle möödunud majandusteemalise valimisstuudio kohta, kes ja kui palju siis rääkida sai:
10 korda ja 11 minutit 38 sekunidt rääkis Kadri Simson
14 korda ja 11 minutit 38 sekundit rääkis Urve Palo
9 korda ja 11 minutit 16 sekundit rääkis Juhan Parts
13 korda ja 9 minutit ja 13 sekundit rääkis Jürgen Ligi
8 korda ja 8 minutit ja 11 sekundit sain kõnelda mina…ehk siis kaugelt mitte esimene lobasuu
6 korda ja 5 minutit ja 27 sekundit rääkis Iseseisvuspartei esindaja
3 korda ja 4 minutit ja 17 sekundit rääkis Rahvaliidu esindaja
3 korda ja 3 minutit sai sõna Kristlike Demokraatide esindaja.
26 minutit jäi siis tulede ning vilede ja saatejuhtide ja kommenteerivate ajakirjanike peale.

Noh ütleme ausalt, et pea neljakordne jutumahtude erinevus on küllalt märkimisväärne. Märkimisväärne erinevus, et küsida kui õglaselt siis saate juhtimisega toime on tuldud.
Kuulda 11 ja pool minutit juttu sellest kuidas neljarealine maantee Vene piiri äärde lahendab nii tööpuuduse kui vaesuse on loomulikult üsna tähelepanuväärne oskus saate juhtimisel.
Ehk oligi plaan hirmutada?

Aga minu jaoks on olnud üllatav see, et mida küll mu napist esinemisest on välja loetud.
Arvukad artiklid, mida on kirjutatud seda saadet vaadates ajakirjanike ja asjatundjate poolt on minu meelst paras ülepingutus.
8 minuti ja 11 sekundiga jõuab inimene välja öelda nii umbes 1700-2000 tähemärki…vabandust aga selle napi jutuga ei jõuagi suurt miskit edastada. Isegi kirjaliku tekstina. Seega on kõikvõimalikud analüüsid teemal mida-oleks-tahtnud-kuulda-ja-mis-rääkimata-kõi-jäi ilmselt täiesti kohatud.
Loodetavalt mõõdetud olukord parandab edasiste saadete esinejate võrdust ja kvaliteeti.
Nagu ülaltoodud mõõtmisandmetest näete lobisesin ma täiesti keskmisel moel.
Mõnd tulnuks enam taltsutada ja teistele jälle rohkem sõna anda.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen seda meelt, et saatejuhid käitusid vägagi õiglaselt. Parts ja Simson rääkisid asjast - mõlemal oli selge nägemus, kuidas Eestit jalule aidata. Palo ja Strandberg udutasid ja neid ka saatejuhid kutsusid korrale. Kuna Palo oli särtsum, siis enamuse oma 11 minutist ta kulutaski vaidlemisele.
Ühesõnaga, pole mõtet joriseda saatejuhtide üle kui endal polnud muud juttu, kui et kaevame ühe sügava augu ja vaatame, ehk on teisel pool auku midagi huvitavat.

Anonüümne ütles ...

Marek,

Andres teab neid asju siiski kõige paremini:

"Valimisstuudiotes antakse kõikidele võrdselt sõna saate alguses. Edasine sõnasaamine sõltub debati sisulisest käigust ja saatekülaliste aktiivsusest ning soovist oma arvamus välja öelda. Enne saadet instrueeritakse saatekülalisi selgelt, et sõna saamiseks tuleb saatejuhile märku anda. Kui mõni saatekülaline on passivne, siis ei pea saatejuhid iga hinna eest tegelema järeleaitamistööga. Debatti ei juhita stopperiga vaid mõttega."

ERR-i valimisportaalist


See, et Pihlaril ja Strandbergil siiani käsi kange on... Te ei haakunud mõttega!

Mõte kihutab mööda neljarealist maanteed transiidisektorisse, rahvuslik majandus ja mineraalid on "passiivide" mahajäämus.

Fakt.

Tõnis Bleive


p.s. Ja ole veel kristlane...

Karl Lont ütles ...

Küsimus ei olnud selles kui palju kõneleda, vaid mõtete edastamise viisis. Sinu jutt oleks kenasti sobinud kuskile loengusse või ettekandesse, kus on vähemalt pool tundi aega heietada. Valimisdebatt eeldab teistsugust lähenemist. Lühikeste ja asjalike vastustega paistis silma näiteks Jürgen Ligi, mistõttu sai ta ka enim kordi sõna.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Parem te rohelised tehke energiasõltumatu talu näidismudel mis oleks teostatav igale vaesemale inimesele.

http://www.valtra60.com/#ANTS
Valtra 60 years

FUTURE FARM CONCEPT
The future farm solves many challenges facing us today. The world’s population in 2050 has reached 9 billion. Urbanization and continuing industrialization continue to reduce arable farm land. The future farm is a self-sufficient and sustainable part of its environment. It is an important provider of food, energy, raw materials and services in its region.
Energy required for living and farming is gained from biomatter, wind and solar power. Thanks to advanced communication technology the future farmer has constant access to information about all aspects of farm work, such as soil information, crop growth, animal welfare and the maintenance level of the farm machinery. This information allows many farm processes to be automated. It also means that work can be performed both day and night, further increasing farm efficiency.
ANTS is the perfect machine for the future farm. In true Valtra tradition it offers a high level of modularity and sophistication, allowing the farmer to handle jobs beyond traditional tractor usage.