reede, 26. oktoober 2007

0% raamatupidamist!


Parem kui 0% tulumaksu-määr oleks 0% raamatu-pidamine...kas osadele või koguni kõigile ettevõtetelegi. Selles mõttes, et saaksite toime ilma raamatupida-jata. Oleks ju hea, mugav ja odav? Aga mitte päris nii nagu teile tundub. Aga hoopis makseserveri kaudu. Meil ju on soov liikuda e-riigi arengukanalis. Ja seda tulebki teha...laialt ja tulemuslikult.
Nüüd siis sellest makseserverist, mis peaks meid raamatupidamise kohustusest vabastama. Riigil on kaks olulist huvi seotult raamatupidamisega:
1. Et maksuarvestus toimuks õigel alusel
2. Et majandusarvestus toimuks õigel alusel.

Makseserveris oleks iga tehtav makse kirjeldatud ka konkreetse seosega: ehk mille eest makstakse ning miliste lepingute ja maksukohustustega konkreetne makse seotud on. maksate palka üle makseserveri ja samas tasute ära ka sotsiaalmaksu ja tulumaksu jne. Nii võiks näiteks sellesse makseserverisse esitaud maksmisele minevate arvete puhul teha ettevõttesõbraliku möönduse, et käibemaks makstakse arve maksmisel, mitte arve väljakirjutamisel. Ehk selliseid maksutehnilisi sõbrailminguid võiks veelgi olla.
Igatahes oleks makseserver mehhanism, millega kindlasti paraneks väikeettevõtete maksedistsipliin, millega majandusarvestuks korrastuks ja mis kõik veel.

Makseserveris arveldades kaoks vajadus ettevõttel veel lisaks mingit raamatut pidada. Tuleks kohanduda etteantud kontoplaaniga või valida pakutavate hulgast see sobilikem....ja olekski kõik. See oleks loogiline jätk ettevõtete kiirele asutamisele ja e-maksuametile. Muide: ka majanduslikult pingelisemaks muutuvates oludes oleks ehk hea kui teatud majandussektorist saabuksid majandusarvestuse signaalid kiiremini kui praegune kuine aruandeperioodist tulenev viivitus seda võimaldab.
Ettevõtjad...nõudke makseserverit ja 0% raamatupidamist!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Osade riigiasutuste raamatupidamine käibki nii:
Neile on ette antud kindel kontoplaan ja veel lisaks 3-4 parameetrit, mida nad oma raamatupidamiskannete juures peavad ära näitama.
Aruandlust peab esitama seal kvartaaalselt kogu raamatupidamisest, aga maksed käivad läbi riigikassa maksesüsteemi, niiet riigil on põhimõtteliselt kogu aeg silm pea, kuhu asutuste maksed lähevad või kust tulevad.

http://www.fin.ee/?id=2078
http://www.fin.ee/?id=345

Marek ütles ...

Sobilik oleks kui sama hakataks harrastama ka eraettvõtluses.