reede, 26. oktoober 2007

Eesti ja Brüsseli eesti keeled


Tänasel Riigikogu Euroopa asjade komisjoni istungil oli mul taas võimalik kogeda tõlkevigade juurdumisnähtust. Nimelt arutati muu hulgas ka Eesti seisukohti ühe Euroopa kütusesedusega (Direktiiv 98/70/EÜ), milles käsitletakse siis erinevate kütuste kasviuhoonegaaside heitmete arvestuslikke koguseid. Siinkohal kerkibki meie ette uus eestikeelne sõna "gaasiõli". Tegemist on ebaõnnestunud tõlkega inglisekeelses ilmas diiselkütuse tähenduses olevast "gasoil" -ist.
"Gaasiõli" asemel, kui seda üldse on põhjust asendada muuga kui "diiselkütusega", oleks põhjust kasutada siis terminit "kütteõli"

Kui veel kevadel...kui see termin esimest korda minu silma sattus...leidus Google-is ehk mõnikümmend viidet sõnale "gaasiõli" siis nüüd on see otsingus kasvanud juba 716-ni.
Aimatavalt on Euroopa keelepaabelis sellise kahestumise põhjus ehk selles, et mingisse dokumenti on sõnale "diesel fuel" lisatud selle sünonüüm "gasoil" ja tubli tõlk on selle ka siis niimoodi jaotsesõnu ka ära tõlkinud. Vaevalt , et eesti keel sellest rikastub küll aga muutub mõistmine segasemaks.
Esialgu annab sõna "kütteõli" google-is veel 49 900 vastet ja "diiselkütus" 12 300 vastet nign "diislikütusele" 89000 vastet.
Täna oli siis kuues kord riigikogus, kui ma asjakohasel koosolekul palusin seda tõlkesegadust kohendada.
Peaks vist keeleinspektoritki asjast teavitama?

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

http://mt.legaltext.ee/esterm/concept.asp?conceptID=18420&term=gaasiõli

gas oil: "any petroleum product falling under CN code 2710 00 69, or any petroleum product which, by reason of its distillation limits, falls within the category of middle distillates intended for use as fuel and of which at least 85 % by volume, including distillation losses, distils at 350 deg.C"

gaasiõli: "1. nafta destilleerimise vahesaadus [EKS] 2. petrooleumi ja kergete industriaalõlide vaheline naftafraktsioon, mis keeb temperatuurivahemikus 200-400 oC. G. kasut. peam. diislikütusena, aga ka krakkimise toorainena. [TEH]"

http://mt.legaltext.ee/esterm/concept.asp?conceptID=22377&term=gaasiõli

light heating oil/heating gas oil/distillate fuels
kerge kütteõli
("gaasiõli
Keelenditüüp: väldi")

Eks see keemiaterminoloogia ole kole keeruline jah. Mõni ime, kui vahel üle pea käib.