pühapäev, 15. veebruar 2009

Otsedemokraatia karikatuur Tallinnas

Vapustavalt masendav...ja seda siis nimetataksegi rahvahääletuseks. Seda, mis Tallinnas toimuma hakkab. Nimelt küsitakse inimestelt kaks küsimust:

*Kas toetad haldusreformi alustamist Tallinnast? 
*Kas toetad liitumisläbirääkimiste alustamist Tallinna naabritega?

Nii rahvaküsitluste kui rahvahääletuse oluliseks eelduseks on selge ja üheselt mõisteva küsimus, millele peab oleme võimalik vastata jah või ei. Antud juhul see puudub...sama hästi võiks inimestelt küsida, kas nad pooldavad päikesetõusu või merelaineid.

Siinkohal on paslik meelde tuletada üht naljalugu Valgevene rahvahääletusest, kus samuti sai vastata "jah" ja "ei". Küsimus aga oli:
"Kas teate mõnda põhjust, miks president Lukašenka ei peaks presidendina jätkama?" ning vastusevariandid:
"Jah, ei tea."
"Ei, ei tea."
(Ma ei imestaks kui varsti võime samasugusid "rahvaküsitlusi" näha ka Tallinnas ja mine tea ehk riigiski...siis vastavalt linnapea ja mine tea ehk ka peaministri nimedega)
Demokraatia kriis närib nii riiklikul kui omavalitsuste tasemetel usaldussuhteid ning loomult oleks otsedemokraatia (nagu seda Šveitsist teame) oluliseks täineduseks võimumehhanismidele. Selliste karikeeritud rahvaküsitlus aga määrib juba eos demokraatia rikastamise teed.
Ehk seda ka loodetakse ja oodatakse?

3 kommentaari:

taavik ütles ...

Arusaamatuks jäi, et miks ei saa nendele kahele eraldi küsimusele vastata "jah" või siis "ei" vastustega?

Ja naljaloo puhul ei taipa ma, et kui vastata sai "jah" või "ei" (mitte "jah" JA "ei" nagu kirjutasite), siis kuidas saavad samaaegselt vastusevariandid olla "Jah, ei tea." ning "Ei, ei tea."?

Ise ju väitsite, et variandid olid hoopis "jah" ja "ei".

: )

Anonüümne ütles ...

Strandberg on teine Savisaar - mõlemad paar parajaid! Pistaks nad kuskil kinnisesse ruumi kokku - oleks terve maailm kohe õnnelik ja rõõmus.

Anonüümne ütles ...

no mis imeloom see Tallinn on, et seal ei peaks haldusreformi läbi viima. Muidu võimurid korrutavad nagu mantrat haldusreform tuleb teha-haldusreform tuleb teha...tuleb kulusid kokku hoida. Kas lugupeetud nõmmekad, meriväljakad jm tallinna elanikud arvavad, et vallad ei ole ajast-aega olemas olnud, et osasid valdu tahetaks kokku liita ära kaotada, mis see Merivälja Pirita Nõmme teistmoodi on kui teised omavalitsused. kui haldusreform...siis haldusreform ka Tallinnas