reede, 1. veebruar 2008

Suure Jaani Gümnaasiumis tunde andmas

Tänuväärne ettevõtmine see Tagasi Kooli. Sattusin minagi nende eestvedamisel Suure Jaani gümnaasiumisse kahte tundi pidama. Maast, inimestest ja keskkonnast. Õpilaste hulgas on jätkuvalt terased vaheleküsihaid ja kaasamõtlejad...ses mõttes on rohi ikka sama roheline ja taevas sama sinine nagu muiste.
Õpetajad olid teada saanud, et nende palk tõuseb...niipalju siis tundide vahepealsest jutuajamisest. Tervelt 21,9%, paraku said nad teada ka oma normkoormuse tõusust, mis tähendab, et juhul kui tunde napib ei ole palgatõus muud kui lihtsalt muutus numbrites. Ma arvan, et õpetajaskond peaks rohkem vaeva nägema oma ametiühingutega. See rahvas, kes õpetajaskonda edendab ja töösuhtes kaitseb peaks olema terasem ja suutlikum saamaks aru, mis on õpetajate huvid ja vajadused. Palga tõstmine koos töökoormuse tõstmisega pole mitte võit vaid tavapärane asjade käik. Kui seda võiduna lastakse paista on tegemist mustkunstiga. Õpetajad teadupoolest on kohuse- ja vastutustundega inimesed, kes ükshaaval ega koolitäite viisi oma juhtkondadega vaidlemagi ei hakka. Nende esindajad peaksid olema aga terasemad, taibukamad, sõnaosavamad ja toimekamad. Vaadake või loomakaitsjaid, kellel tõstatatud probleemid mäekõrguselt õpetajate omadest üle paistavad. Ja see on ametiühingute asi paljuski.




Suure Jaani gümnaasiumis on mõne aasta eest valminud tõepoolest priima spordisaal. Eelmisel aastal oli seal Kappide muusikapäevade raames terve suur orkester mänginud ja akustikaga oldi ülimalt rahul. Selliseid jutte kuulsin, nagu neidki, et suvi otsa on gümnaasiumi ruumid erinevate laagrite ja seminaride kasutuses.
Teadupoolest on ujumisõpetus nüüdseks ka kooliprgrammi osa. Lähim ujula on Olustveres, mille lahtiolekut ei tea mis sanitaareeskirju ja ehitusnorme eirates, aasta aastalt pikendatakse.
Ega seal kandis lähimat ujulat polegi kui Pärnus või Tartus...ma ei tea mis on saanud Viljandi ujula plaanist. Aga Suure Jaani vallas on jätkuvalt nii koole kui lapsi...ja ehk lapsi seetõttu on kah rohkem, et koolid on head.
Lihtsalt võiks seal lisaks spordisaalile olla ka ujula. Mitte luksuslik spaa vaid täitsa tagasihoidlik ujula mõne sauna ja tervisekeskusega. Ma arvan, et see õnnestuks isegi erarahale huvitavaks teha ja vast oleks ka kohalik omavalitsus suuteline sellise erainitsiatiivi puhul raha ja tagatistega kaasa aitama.

Sest: tagasi maaleminek on mõeldav kui on keskkonda, mis on säästlik ja inimest hoidev. Selle ujula võiks ju rajada koguni ökoujulana, milles soe vesi saadakse päikeserikkal ajal just päikesesoojust kasutades. Vaat sellised tähelepanekud siis koolitunde andmast tulnuna... :)

Kommentaare ei ole: