teisipäev, 4. august 2009

Haamriga aatomite pihta


Dr. MIchel Laberge kavatseb sellise masinaga anda plasmas hulpivatele aatomitele ühishoobi, millega tekitada tuumasünteesi jaoks sobivad, Päikese oludega lähedased, tingimused.

Minu elus on kord olnud juhtum, kus vaimustununa Stanley Ponsi ja Martin Fleishmanni artiklist külmtuumasünteesi kohta katsetasime seda füüsik Priit Truusaluga. Selle kohta kirjutasin ühe loo ka Carl Sagani raamatu "Deemonitest vaevatud maailm" järelsõnaks, mida on refereeritud siin.

Toona pallaadiumelektroodil rasket vett elektrolüüsides meie neutroneid ei saanud. Samas on sedalaadi ja muusuguseidki katseid tehtud hiljemgi. Üks omapärasemaid neist on füüsik Michel Laberge välja pakutud tuumahaamer...mitte päris nii nagu omaaegses filmis aatomikust tuuma lõhestatakse.

Laberge idee on tekitada vedela metalliga täidetud sfääri sisse plasmatomp ning see tomp siis sfäärilise kambri seinale antavate hoopidega kokku pressida nii, et temperatuuri ja rõhu tõusu tulemusena eeldatavalt tekkivas tuumasünteesis sündivad neutronid ja soojus neelduksid metallis ning kuumutaksid seekaudu vett auruturbiini jaoks.
Kogu selle lahenduse kohta saate lugeda siit
ja lühidat ülevaadet ka siit.

Oskamata hetkel öelda, mida selline lahendus füüsikaliselt tähendada võiks on tegemist igati huvitava lähenemisega. Vaid mõne aja eest oli lugeda ka katsest kus tavalise kleeplindi abil, seda vaakumkambris lahti kerides, õnnestus tekitada röntgenkiirgust.

Jälgime toimuvat...igatahes põnevam ja ootusärevam kui õiguskantsleri või riigikogugi järjekordne seisukohavõtt käibemakus küsimustes. Huvitavam igatahes kui tammuda pakri saarel ja toksida seal tikke maasse ja rääkida sellest kuidas varsti tuleb sinna Eestit hädast ja õnnest päästev tuumajaam. Mingem garaažidesse ja mõelgem välja mingi uus ja kasulik masin. Loodusseaduste järgi toimides pole võimalik vähemalt põhiseadust rikkuda ja kui on, vajab põhiseadus korralikku kohendust.

5 kommentaari:

urk ütles ...

Eriti hää lugu.

Margus Väli ütles ...

Kuidas see plasma vastu metalli kohe ära ei jahtu? Kas neil ikka õnnestub torust rohkem energiat välja tuua kui sisse läheb? Tavaline tuumareaktsioon on ikka lihtsam kui termotuuma. Põletame parem päideroogu.

Marek ütles ...

Nagu tekitatakse plasma nii plasmatekkega sünkroonselt tekitatakse ka lööklaine. ju on lootus, et tekkiv plasma on mingi piirini metallipinnaga adiabaatilises ehk soojust (märkimisväärselt) mitte vahetavas olekus.
Põhimõtteliselt sama nähtus kui see kui kustutate näppudega kiirelt näpsates küünlaleegi.
Tavaline tuumareaktsioon on mõnes mõttes lihtsam kuid jäätmerohkem.
Aga hetkel on tegemist huvitava hüpoteesiga termotuumareaktsiooniks...niikaua aga tulebki energiat kooku hoida ja päideroogu põletada ja nautida looduslikku termotuumareaktorit...Päikest

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Milleks see lugu?
Sa parem räägi vajadusest muuta Eesti teadus tootmispõhiseks...
Elagu konkurents!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Mis loba sa ajad?
Mis leiutage masin?
Päikese paneelid on ju olemas ja neid võib jah valmistada oma garaazis...
Kuule,Marek oled sa riigikogulane või mingi külajoodik kes saunas ajab mingit ila?
Vaata www.power4home.com
ja pane see eesti keelde,et kogu Eestimaa saaks valmistada päikese paneele ja öelda hüvasti Eesti Energiale...
Elagu konkurents!