neljapäev, 24. september 2009

Muistse kesktelevisiooni varjud rahvusringhäälingus


Rahvusringhäälingu hommikused uudised olid toimetatud kesktelevisooni vaimus. Eile toimunud protesti ETV otsuse vastu mitte lasta roheliste esindajat ETV valimidebati juurde, mis kanti otseülekandena üle Tartust Vanemuise nimelisest majast, ei kajastatud ühegi sõnaga.

Sündmus oli olemas ja leidis kajastamist muudes meediakanalites: Postimehes, Õhtulehes ja Delfis

Siinkohal pole mul muud teha kui tuua rahvusvahelisest ajakirjanike eetikakoodeksist üks väljavõte:

"Ajakirjanik on teadlik meedia kaudu võimenduvast diskrimineerimisohust ja teeb kõik võimaliku, et mitte kaasa aidata taolisele diskrimineerimisele, mis võib põhineda rassil, sool, seksuaalsel orientatsioonil, keelel, usul, poliitilistel või teistel arvamustel, rahvusel või klassikuuluvusel."

IFJ eetikakoodeks on lugeda siit:

Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni (IFJ) deklaratsioon ajakirjanike käitumispõhimõtete kohta
1. Käesolev rahvusvaheline deklaratsioon on tööalase käitumise etaloniks nende ajakirjanike jaoks, kes tegelevad uudiste või sündmuste kohta käiva informatsiooni kogumise, edastamise, levitamise või kommenteerimisega.
2. Ajakirjaniku esmane kohus on austada tõde ja avalikkuse õigust tõele.
3. Seda kohust järgides peab ajakirjanik ausameelsel uudiste kogumisel ja avaldamisel igal ajal kaitsma vabaduse põhimõtet ning põhimõtet, et eksisteerib õigus ka erapooletuks kommentaariks ja kriitikaks.
4. Ajakirjanik teavitab ainult nende faktide valguses, mille allikad on talle tuntud. Ajakirjanik ei varja olulist informatsiooni ega muuda dokumente.
5. Ajakirjanik kasutab vaid ausaid võtteid uudiste, piltide ja dokumentide kättesaamiseks.
6. Ajakirjanik teeb kõik võimaliku, et parandada juba avalikkuse ette jõudnud informatsiooni, kui see on osutunud ebaõigeks ja võib tekitada kahju.
7. Ajakirjanik hoiab tööalast saladust, mis puudutab usalduslikus korras saadud informatsiooni allikat.
8. Ajakirjanik on teadlik meedia kaudu võimenduvast diskrimineerimisohust ja teeb kõik võimaliku, et mitte kaasa aidata taolisele diskrimineerimisele, mis võib põhineda rassil, sool, seksuaalsel orientatsioonil, keelel, usul, poliitilistel või teistel arvamustel, rahvusel või klassikuuluvusel.
9. Ajakirjanik loeb tõsiseks tööalaseks eksimuseks plagiaati, pahatahtlikku valetõlgendust, kirjalikku või suulist laimu, alusetuid süüdistusi, ükskõik millist altkäemaksuvormi, mille sihiks on kas avaldamine või just mitteavaldamine.
10. Ajakirjanikud, kes väärivad ajakirjaniku nime, loevad oma kohuseks truult järgida ülalpool loetletud põhimõtteid. Oma riigi seadusandluse raames tegutsev ajakirjanik tunnistab tööalases seoses vaid kolleegide kohtumõistmist, jättes kõrvale igasuguse valitsusepoolse või muu vahelesekkumise.
Deklaratsioon võeti vastu IFJ maailmakongressil 1954. aastal, parandati maailmakongressil 1986.aastal.

Ahjaa...ka selles osas ootan oma lemmikautoriks muutunud rahvusringhäälingu eetika valvekoera sõnavõtte sellest, kuidas toimuv ei ole sõnavabaduse ahistamine ega ilmselt samuti pole tegemist pehme poliitlise korruptsiooniga või eks ta ise kindlasti leiab mingi huvitava vaatenurga neile asjadele.
Head ootamist teilegi!

8 kommentaari:

Hundi ulg ütles ...

Pisut nagu üle reageeritud. Kaob poliitikule vajalik soliidsus ja tekib mulje hüsteeritsemisest.

Mis vahe on Rohelistel ja sellistel tublidel Tartumaa kandideerijatel valimisliitudest nagu Juurtest jõudu ammutades, Tarmukad, Siin Me Oleme, Initsiativa jne.? Paljud pole sõna saanud ja ei saagi.

Eks televiisorisse tahavad paljud pääseda, kuid saateaeg pole kummist.

Unknown ütles ...

Kui loosiga ei vedanud ei tasuks ka selle yle väga nutta.

Marek ütles ...

Sõnavabaduse küsimustes on võimatu üle reageerida.
Minus pole küll alahetlikust mida eelkirjutaja tavatses soliidsuseks nimetada, et aktsepteerida selliseid seisukohti nagu:
"kõigile ei jätku niikuinii"
"aeg pole kummist"
Ma olen ka selle eest, et sõna saaksid kõik, mitte ainult meie.
Vaat nii on lood.
Viigu oma valimissated internetti...tehku midagi mis on innovatiivne ja kajastab tegelikku poliilists uunudmust omavalitsustes...või siis öelgu, et ei suuda.
Küll leidub neid kes suudavad.

Hundi ulg ütles ...

Alalheitlikkus ja soliidsus pole minu arvates sünonüümid. Minu kommentaar puudutas mitte niivõrd sõnumi sisu kui vormi.

Järeldan, et suutlike inimeste leidmiseks astuvad Rohelised siis Riigikogus vastavaid samme, et uuendada ERR nõukogu koosseis. Nemad on antud juhtumil "muusika tellijad": Andres Jõesaar, Igor Gräzin, Marika Tuus, Andres Herkel, Hagi Sein, Villu Reiljan, Peeter Kreitzberg, Rain Tamm ja muidugi Maret Merisaar.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas see probleem on siis nii oluline vää?
Sel ajal kui röövel Mart Laar hakkab maha parseldama meie põlevkivi sa Marek juhid pööbli tähelepanu sinu naba imetlemise peale!!!

Eesti Energia peab jagama dividende
igale Eesti kodanikule...
Pole vahet millise nime ja paberid annate Eesti põlevkivi ekspluateerimisele aga ikka teil pole õigust röövida meilt meie rahvuslikku ühist vara!!!

Ainult rumalad ostavad elektrit...
sest elektrit saab tasuta!

Margus Väli ütles ...

Vähem sõimu ja rohkem häid mõtteid. Lugesin just sotside Tartu teemalist lehte -- räägivad transpordi-elukorraldusest, tööhõivest ja avalike teenuste saadavusest. Kus teie platform Tartu jaoks on?

Toivo Ellakvere ütles ...

margus, kas siin on sinu jaoks piisavalt infot? saada email, kui midagi veel küsida tahad

http://wiki.erakond.ee/index.php/Tartu
http://kampaania.erakond.ee

Toivo Ellakvere ütles ...

p.s. platvorm!