reede, 6. august 2010

Mugavus ja hnnatõus


Pea kolm protsenti on hinnad taas tõusnud. Tarbijahinnaideks on eelmise aasta sama ajaga kasvanud 2,9%.
Toidukaubad kallinevad. Osalt on põhjuseks maksutõus aga julgen arvata, et osaliset ka meie mugavus.
Mõelge näiteks meie superpoodide peale. Selliste peale, mis on avatud hommikust hilise ööni välja ja kust võite osta kõike: triikrauast, elektripliidi ja jalgrattani, jalanõudest autotarvikuteni ning sinna vahele veel tuhandet erinevat toidukraami.
Suudate sellisesse poodi sisse astuda viis minutit enne sulgemist ja sealt lahkuda jalgtratta, kalamarjakarbi, kuivatatud kalmaaride ja keefiriga.
Vapustav mugavus, ka pole?
Iseküsimus kas ja kui palju mõistlikuma ajaplaneerimise ning -korraldamisega inimestel seda üldse vaja oleks. Seda igal ajal poodlemisvõimalust nimelt.
Äkki tuldaks toime ka sellega, kui kauplused oleksid lahti kella kaheksani õhtul?
Vähem elektrikulu, vähem tööjõukulu…ostlemine oleks intensiivsem ja johtuvalt ka tõhusam. Enamgi…arusaadavalt alandaks see ka kaupade hindu ja seda nii tugevama konkurentsi kui väiksemate omakulude tõttu.

Kaupluste lahtiolekuaja kinnitab Eestis muteada kohalik omavalitsus. Omanike soovile poodi pikalt lahti pidada tuleb omavalitsus meeleldi Eesti oludes ka vastu. Tuleb ja teeb sellega oma rahvale väikese karuteene, sest pikema lahtioleku aja lõivuks on ka kaupade kõrgem hind.

Sellist ostlemismugavust kui Eestis ei kohta te paljudes kõrgel majandusjärjel olevates riikides. Ehk on ka see põhjuseks, et nii mõneski kohas Saksamaal, Austrias või isegi Soomes on sobilikult valitud ostukorvi maksumus sama või väiksemgi kui näiteks Eestis. Ja seda märkimisväärselt erineva sissetuleku olukorras.

Ma muidugi mõistan, et kaupade vahetamine on inimkonna ajaloos olnud märkimisväärne arengutegur. Samas kujutan ma ette, et kui vahetada vähem kaupu ja rohkem ideid oleks ühiskonna edenemine veelgi parem. Ka sellele aitaksid lühemad poodide lahtiolekuajad ehk kaasa.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Marek ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...

...jalgrttani,
...
jalgtratta...

ILUS EMAKEEL!

Anonüümne ütles ...

Suured ostukeskused on on rohkem nagu ajaveetmise kohad.Tehakse kõik et rahvas seal võimalikult kaua viibiks ja seejuures ka ostaks.Kui sa ei ole igapäevakülastaja siis vajamineva kauba leidmine võtab ülearu kaua aega ning tihtipeale rändab ostukärru ka palju üleliigset.
Teisalt võimaldab pikem lahtioleku aeg ka maarahval ja töölt tulijatel vajaminevat osta.
Kaupluste lahtioleku aja vähenemine vähendab ka müüjate töötunde ja tekitab vajaduse töötajate arvu vähendamiseks.
Säästumarketis on nad nii kauba vastuvõtjad lao- ja saalitöölised, kassapidajad ja ka koristajad.
Kaupluse läbilaskevõime oleneb töötavate kasade läbilaskevõimest.
Kliendid ei ole üldjuhul nõus järjekorras seisme üle paari minuti.
Väiksemate kohtade elanikud peavad peale tööpäeva tööstuskaupade järgi sõitma ikkagi mõnda suuremasse linna kus lahtioleku ajad on pikemad ja kaubavalik suurem.

Eugen Veges ütles ...

Poe lahtioleku aeg kasvatab kulusid, samas suurendab ka tulusid. Lahtioleku aja mõju hindamiseks tuleb hinnata tulu-kulu suhet. Unustada ei tasu amortisatsiooni- ja teisi püsikulusid (elektrikulu, valvekulu, tööjõukulu jm kulusid).
Arvestada tuleb ka kaudseid tulusid-kulusid (lojaalsete klientide kasvu, saamata jäänud tulu jmt).
Seisukoha kujundamiseks ei piisa vaid mõne tunni (nn ületundide) otseste kulude hindamisest.

Ettevõtlusega tegelevad inimesed orienteeruvad kuluarvestuses hästi, nad ei vaja poliitikute nõuandeid. Konkurentsitingimus paneb hinnatasemed paika.

Tarbijahinnaindeksi kasvu Eestis mõjutavad suuresti sisetegurid. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad tõusid ju eelmise aastaga võrreldes 7,5 protsenti, mittereguleeritavad aga kõigest 1,4 protsenti.

Maksude (sh varjatud maksude) tõstmise viljad ei jää puu otsa rippuma.
Isegi Tallinna müügimaksu mõju tarbijahinnaindeksile on kalkuleeritavast suurem. Arvestatud pole ju kaudseid mõjusid.
Monopoolsete ettevõtete ebaefektiivne majandamine sillutab samuti teed inflatsioonile.

Kaupluste lahtioleku mõjudest rääkimise asemel tuleks näha oma rolli tarbijahinna kasvus. Maksukoormuse tõstmisele oleks võinud eelistada strukturaalseid muudatusi ühiskonnas. Ametite, ametkondade, omavalitsuste, sihtasutuste ja teiste maksudel toimivate institutsioonide arvu poolest pidavat me ületama isegi põhjanaabreid.

Marek ütles ...

Viimased paar kolm tundi on poed tühjapoolsed. See viib ka tulu-kulu suhte alla.
Tedmine, et kaupluste lahtiolekuajad on lühemad on ju teadmine ostja jaoks. Nad on siis varmalt kohal ja töö efektiivsus, müügitöö oma nimel, kasvab.

Hea ettevõtja..vist ikka endine ettevõtja jah...Eugen. On selge, et kui inimestel on valmidus vahetada 24 tundi ööpäevas kaupu jääb midagi muud arusaadavalt tegemata.
Ideede vahetamine näiteks.

Maali ütles ...

Mina pakun välja, et poodide lahtiolekuaegu võiks kärpida mitte õhtupoolsest otsast, vaid hommikupoolsest. Sest hommikupoole on enamik inimesi nagunii tööl ja poodi minna ei saaks, isegi kui nad tahaks. Õhtul seevastu on suur rabamine.

Sama kehtib ka muude (mitte-toidupoodide) kohta - need sulgevad end tavaliselt just siis, kui oled töölt suure hooga sinna kihutanud, kaks asja üles leidnud... ja kolmas jääbki ostmata, sest pood pannakse juba kinni. Hommikupoole ja päeval aga pole seal kedagi.

Jaanus ütles ...

USA-s on poed kohati 24 tundi lahti, aga enamus kaupa sellegipoolest odavam kui Eestis.

Allan ütles ...

Sest seal töötavad poodides suure tõenäosusega immigrandid, kellele ei pea palju maksma.

Eimar Veldre ütles ...

Kui eesmärk on vähendada toiduainete hinnatõusu riski, siis peaks esmalt vaatama üle maksunduse ja selle viimasel ajal langetatud otsuste ning võimalike tulevikuotsuste mõju.

Poodide lahtioleku aja mõju nii hindadele kui ka tööhõivele ja sektori töötajate sissetulekutele tuleb samuti hinnata.

Minul on lapsepõlvest meeles kuidas poed enamasti pärast kaheksat õhtul kinni olid. Ja tööinimeste ja toiduainete kättesaadavuse seisukohalt polnud probleemi (ja seda mitte defitsiiti silmas pidades).

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Mõtekam vast oleks toota selliseid kaupu mis peavad vastu enam kui pool aastat.Kaupu mis peavad vastu terve eluea.Vaat siis kauplusi külastataks harvemini ja alles jääksid vaid toidupoed.Ka toidupoode poleks vaja sest võib ju osta otse talunikult.

Anonüümne ütles ...

Kahjuks ei käi kõik inimesed tööl 8-st 5ni, tihtipeale lõppebad tööpäevad alles kaheksa paiku õhtul. Põllumajanduses kauemgi, kuna töö vajab tegemist. Sel juhul oleks ju lausa mõnitamine panna kauplused varem kinni, eriti olulised on need nn igasugused marketid kust lisaks toiduainetele on võimalik ka vajalikku tööstuskaupa hankida. Kõik inimesed ei ela linnas kulla Strandberg kus kõik käe jala juures ja kõigil ei ole võimalik tööajast poevahet saalida. Maakohtades suletakse kauplused juba kuuest seitsmest,tööpäeva lõppedes tuleb tihti sõita maakonna keskustesse kus on marketid avatud kümmneni.

Anonüümne ütles ...

Äkki oleks tublil põllumehel, kes kaheksani õhtul töötab põhjust veidi oma elukorraldust muuta.
Koostööd teha näiteks.
Suhteliselt jabur näib tegevus, et mingi ühe vajaliku vidina järele sõidab igaüks ise.
Kui samasuguse murega inimesi on palju siis on ju arukas, et tööd jagataske. Mobiiltelefonid on enamjaolt ju kõigil, ka interent pole mingi haruldus.
Jagage siois tööd ja leppige kokku kes millisel päeval neid vidinaid ostma läheb. Veel enne kui see pikk tööpäev otsa saab.
Ka tavaasjade ajamisel kehtib ju lihtne majandusteaduslik tõsiasi, et tööjaotus võimaldabki aega kokku hoida. Sellest see artikkel ju räägibki.
See on ikak päris kulukas tegevus, kui öö hakul saabub väsinud kombainer 30-40 km kaugusel asuvasse supermarketisse paari uusi töökindaid ostma.
Milline efektiivsus!!! Strandberg räägibki lihtsat asja, et korraldage oma töö paremini ja siis on ka mugavam elada.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

http://www.electrolux.com/antarctica/node36.aspx?id=29

The Antarctica Project

World's first zero-emissions Antarctic station puts Electrolux products to use
Electrolux supports Antarctica project with energy-efficient household appliances
The world's first zero emissions Antarctic station, the Princess Elisabeth, was officially opened on February 15, 2009, in Dronning Maud Land in Antarctica. The researchers will use Electrolux energy efficient appliances when cooking, cleaning or doing the laundry in this environmentally friendly house.

What makes this 700-square-meter research station stand out from all other research stations on Antarctica is that it is the first polar base in the world operating entirely on renewable energy – a significant achievement in a hostile environment with an average temperature of around –49° Celsius.

Electrolux is a partner in this exciting project, supporting the Princess Elisabeth project with energy-efficient A class or higher household appliances to meet the rigid requirements of energy usage in the base and on Antarctica.

Electrolux firmly believes that white goods manufacturers have a key role to play in tackling climate change. If appliances older than ten years were replaced with newer products which consume much less energy, this would have a significant impact on CO2 emissions and the environment. "Its strong environmental reputation and environmentally sound appliances make Electrolux a perfect technical partner in this exciting venture," said Alain Hubert, co-founder of the International Polar Foundation.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Having an energy-efficient range of products was one of the key criteria for a zero emissions building. A versatile range of Electrolux kitchen appliances was selected by the IPF – not only a double oven and induction hob but also microwaves, dishwashers, refrigerators, cooker hoods and frost-free chest freezers. Vacuum cleaners, washing machines and dryers were also supplied.

"Electrolux is proud that it can support projects like the Princess Elisabeth Station, which help drive research and awareness of the environmental concerns we face today," states Henrik Sundström, Vice President Environmental and Sustainability Affairs at Electrolux. "We are very pleased that our appliances matched the energy and water usage requirements for this project. The fact that the appliances chosen for the base are sourced directly from our A class appliance ranges is exciting. It confirms that our products not only exceed current stringent rules on energy and water usage in Europe, but in Antarctica as well."

Made of eco-friendly construction materials, the Princess Elisabeth runs almost entirely on sustainable energy, thanks to eight wind turbines, solar panels and state-of-the-art insulation. The station will also optimize energy consumption and use the best waste management techniques. It will be home to up to 20 polar scientists and have a design lifetime of at least 25 years.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Financed by the Belgian government and companies like Electrolux, the Princess Elisabeth project has been managed by the International Polar Foundation (IPF).

It took six weeks to move the Princess Elisabeth, and its Electrolux household appliances, 7,000 km to Antarctica on board a Russian ice-breaker. The scientists, scheduled to arrive on January 27, 2009, ended up arriving later than expected due to severe winter storms.

Now that the full scientific team is in place and the research station operational, the team will be probing Antarctica's ancient ice layer hoping to find important clues to climate change and global warming. Their research will be used to communicate Antarctic history and polar research and to educate people on global warming. The researchers also hope to find a link between CO2 emissions and global warming via Isotopic studies.

Despite the harsh environment on Antarctica, the scientists will have plenty of creature comforts and mod cons with a spacious kitchen, comfy living room and library, offices and separate bedrooms with bunk beds.

"Antarctica is a hostile environment, so in designing this station we decided that the scientists shouldn't suffer," says Station Manager Johan Berte. "They'll have to spend a lot of time indoors, after all."

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

For further information, please contact:

Link to Electrolux Antarctica website: www.electrolux.com/antarctica
Wikipedia on Antarctica: http://en.wikipedia.org/wiki/Antarctica
Link to IPF: www.polarfoundation.org
Pictures can be downloaded here:
http://www.flickr.com/search/?q=antarctica&w=14665971%40N05
For more information on IPF or pictures of the base:
Lise Johnson
Tel: + 32 2 543 06 98
E-mail: lise.johnson@polarfoundation.org

Electrolux is a global leader in household appliances and appliances for professional use, selling more than 40 million products to customers in more than 150 markets every year. The company focuses on innovations that are thoughtfully designed, based on extensive consumer insight, to meet the real needs of consumers and professionals. Electrolux products include refrigerators, dishwashers, washing machines, vacuum cleaners and cookers sold under esteemed brands such as Electrolux, AEG-Electrolux, Eureka and Frigidaire. In 2008, Electrolux had sales of SEK 105 billion and 55,000 employees. For more information, visit http://www.electrolux.com/press

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Külmas Antarktikas annavad sooja päikesepaneelid!!!!
http://www.bioneer.ee/eluviis/energia/aid-4622/Electrolux-varustas-maailma-esimese-keskkonnas%C3%B5braliku-Antarktika-polaarjaama-#reply

Electrolux varustas maailma esimese keskkonnasõbraliku Antarktika polaarjaama
Autor: Electrolux

18.mai 09, esmaspäev
Electrolux varustas maailma esimese keskkonnasõbraliku Antarktika polaarjaama

Hiljuti avatud maailma kõige keskkonnasõbralikum Antarktika polaarjaam Printsess Elisabeth hakkas kasutama Electroluxi energiasäästlikke kodumasinaid toiduvalmistamiseks, puhastamiseks ning pesu pesemiseks.

Printsess Elisabethi teadlasi, varustust ja uurimisjaamas kasutatavate Electroluxi seadmete transportimiseks Venemaa jäämurdja pardal Antarktikasse 7000km kaugusele kulus kuus nädalat.

Seitsmesaja ruutmeetri territooriumil asutatud Printsess Elisabeth hakkas esimese polaarjaamana maailmas kasutama täielikult taaskasutatavaid energiaallikaid. See on suureks väljakutseks uurimisjaamale, mis paikneb keskkonnas keskmise temperatuuriga -49°C.

Electrolux varustas Printsess Elisabeth uurimisjaama kõrgema energiasäästlikkusega seadmetega (klass A ja kõrgem), et katta jaama rangeid energiasäästu vajadusi. Uurimisjaama meeskonnaliikmed hakkasid kasutama Electroluxi Timeline pesumasinaid, Insight pliite, jäävabasid kirstkülmikuid, nõudepesumasinaid, tolmuimejaid ja teisi keskkonnasäästlikke seadmeid.

Electrolux Eesti juhataja Andres Keskeri sõnul on Printsess Elisabeth uurimisjaama varustamise näol tegemist Electroluxi kliimamuutumisevastase strateegia osaga. “Electroluxi jaoks on suur au, et baasi jaoks Rahvusvahelise Polaarfondi poolt valitud majapidamisseadmed pärinevad just meie A-klassi seadmete hulgast. Projekt tõestab, et meie tooted toimivad efektiivselt ja keskkonnasäästlikult mitte ainult Euroopa mandril, vaid ka Antarktika rangetes tingimustes,“ sõnas Kesker.

“Rahvusvahelisel Polaarfondil on kindel töötada koos firmaga, millel on loodushoidlik ja energiasäästlik reputatsioon. See teeb Electroluxist parima partneri sel põneval ettevõtmisel,” kommenteeris Alain Hubert, Printsess Elisabeth projekti haldava Rahvusvahelise Polaarfondi kaasasutaja.

“Electrolux on uhke, et saab kaasa lüüa projektis, mis toetab teadusuuringuid ja otsib lahendusi loodushoiuga seotud probleemidele, millega meil iga päev tuleb silmitsi seista,” ütles Henrik Sundström, Electroluxi loodushoiu ja jätkusuutliku arengu osakonna asepresident.

Uurimisjaam Printsess Elisabeth on valmistatud ökosõbralikest materjalidest ning töötab vaid taaskasutatava energiaga tänu neljale tuuleturbiinile, päikeseenergia paneelidele ning modernse isolatsioonisüsteemile. Jaam optimeerib energiakasutust ning prügitöötlemist. Kahekümne viieks aastaks püstitatud Printsess Elisabeth sai koduks kahekümnele teadlastele.

Teadlased asusid uurima Antarktika jääkatet, otsides seoseid globaalse kliimamuutumise protsessiga. Uurimise alla võetakse ka Antarktika ajalugu ning CO2 väljaheidete seos globaalse soojenemisega.

Printsess Elisabeth on kolmas rahvusvaheline uurimisjaam, mis varustati täielikult Electroluxi majapidamisseadmetega. Seni on Electrolux varustanud Itaalia Terra Nova jaama ning Prantsuse-Itaalia uurimisjaama Concordia.

Rahvusvahelise Polaarfondi peakorteriga Brüsselis eesmärk on harida ja kommunikeerida läbi polaaruuringute põhilisi keskkonna ja kliimamehhanisme. Lisaks on Rahvusvahelise Polaarfondi eesmärk propageerida innovaatilisi ja alternatiivseid lahendusi väljakutsetele, mis tulenevad vajadusest tegutseda jätkusuutliku arengu suunas. Lisainformatsioon aadressilt www.polarfoundation.org.

Electrolux (www.electrolux.com ) on maailma suurim kodu- ja väliseadmete tootja, müües igal aastal 150 riigis üle 40 miljoni Electrolux Grupi toote. Electroluxi tootevalikusse kuuluvad AEG Electrolux, Electrolux, Zanussi, Frigidaire ja Eureka kaubamärkide all müüdavad külmkapid, nõudepesumasinad, pesumasinad, tolmuimejad ja ahjud.

MetsasJooks ütles ...

Mnjah. Jutul on jumet.
Käisin just köögis. Viimatinimetatu sisaldab vajaliku toidutagavara umbes kaheks nädalaks. Viiele.

Olen kindel, et enamik inimesi ei sureks nälga, kui gigamarket 2 tundi varem kinni pandaks. Nad ehk ilmutaksid niipalju kohastumist, et näljasurma vältimiseks varem poodelda. Veel pool sajandit tagasi polnud siinmail megamarketitest keegi kuulnudki. Mina kll ei mäleta, et rahvas massiliselt surnuks nälginud oleks :P

Tööstuskaupadega peaks ju veelgi muretum olema. Mutrivõtme saab ehk naabrimehelt laenata (samas väike ideevahetus, miks ka mitte?). Sanpellegriinodeta saab kah meie kliimas hädapärast ööpäeva hakkama :P

Kui nüüd tõsisemalt, siis ainuke funktsioon hilisel lahtiolekuajal näiksegi olevat see, et linnaelus üksijäänud hingedel kusagil teist inimest kaia oleks, või siis lihtsalt oma sisutut elu millegagi surnuks lüüa. Aga see, sõbrad, ei tohiks ju ometi lõpuks ühe marketi olemasolu õigustus olla?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuule Marek,oleks ütlemata tore kui sina kui riigikogulane paneksid selle eesti keelde:

http://www.youtube.com/watch?v=VgNTkvEqnRs&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=qn-JLgly0x0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=GLultcRQBAU&NR=1


http://www.youtube.com/watch?v=ffAC5zXhwSQ&feature=related

Oleks ju väga vinge kui sul oleks käes keevitusaparaat ja nende klippide eeskujul sa näitaksid rahvale kuidas muuta tavaautosid elektriautodeks.
Kui sa selle ära teed siis sa valitakse sind kindlasti.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Elumajad ehitatakse päikese ja tuule abiga elektriautode laadimisjaamadeks ja seetõttu kogu Eestis sõidukite mootorid vahetatakse elektrilisteks.
Targad inimesed ehitavad elumajad päikese ja tuule abiga elektriautode laadimisjaamadeks ja sõidukite sisepõlemismootorid vahetavad elektrimootorite vastu.

Elumajad ehitatakse päikese abiga elektrijaamadeks
http://www.arileht.ee/artikkel/377069?lk_id=1111&sisu=27
Von Krahli teatri juht Peeter Jalakas on juba rajanud oma maakodu nii,
et ei maksa monopolistist Eesti Energiale mitte sentigi.
Teatrimees Jalakas on juba praegu jätnud oma suvekodu majandades
Eesti Energia pika ninaga. Ta rajas viis aastat tagasi omaenese
tarkusest tuule ja päikese jõul töötava elektrisüsteemi, mis
varustab ligi 200-ruutmeetrise maja viit elanikku toimetulemiseks
piisava hulga elektriga.

Ehita tavaautost elektriauto 101 osaline youtube dok. film
http://www.youtube.com/watch?v=VgNTkvEqnRs&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=qn-JLgly0x0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=GLultcRQBAU&NR=1


http://www.youtube.com/watch?v=ffAC5zXhwSQ&feature=related

Elektriauto ehitamise juhised
http://www.evcapri.com/Kearons_EV_Capri_-_100_electric_car_conversion/Watch_Video.html

Auto ehitamise blogi You may even get some ideas for your own build!
http://www.evcapri.com/Kearons_EV_Capri_-_100_electric_car_conversion/EV_Build_Photos/EV_Build_Photos.html

IN ELECTRIC WE TRUST
http://www.evcapri.com/Kearons_EV_Capri_-_100_electric_car_conversion/Blog/Blog.html

http://www.evcapri.com/Kearons_EV_Capri_-_100_electric_car_conversion/Blog/Entries/2010/6/28_Odyssey_Batteries_sponsors_ourFormula_Green_prototype_racecar.html

Tekkis endal kindel plaan ehitada elektriauto ja mitte mingi mäguauto vaid suur keskklassi auto. Käepärast saada 5'ne BMW.
http://www.zev.ee/foorum/viewtopic.php?f=3&t=125
Re: Alustame ABC'st

Ehita tavaauto elektriautoks,paar kutti on ehitanud ja seda protsessi ka linti võtnud:
http://www.zev.ee/foorum/viewtopic.php?f=3&t=125


http://www.makinnoize.com/evcapri/Kearo ... Video.html - siin üks austraalia kutt ja tema ehitatud cabrio ( LiFePo4 akudega )

http://www.kiwiev.com/1_2d_the_donor_car.html

http://www.zev.ee/foorum/viewtopic.php?f=3&t=125
Re: Alustame ABC'st

Postitas mart K 21 Okt 2009, 15:24

Üks väga põhjalik kirjeldus tavaauto elektriautoks ümberehitamise kohta on MetricMind kodulehel olev Audi ümberehitamise projekt.
Sisaldab ka põhjalikke arvutusi ja selgitusi ning kõik mõõdud on ilusti ka eestlasele mõistetavas meetermõõdustikus.
http://www.metricmind.com/audi/main.htm

Miks kasutada käigukasti - aga sellepärast, et sedasi saab hakkama tükki väiksema ja odavama mootori ning kontrolleriga

Lähemalt saab lugeda selgitusi siit: http://www.cafeelectricpress.com/blog/?p=22

Lisaks soovitan säilitada ka siduri - palju mugavam on näiteks parkida ja tagurdada. Kuigi see otseselt vajalik ei ole, on siiski siduriga käiku palju mõnusam ja mugavam vahetada kui ilma.

mart

This is my third conversion of a conventional vehicle to a pure electric.
http://www.metricmind.com/audi/main.htm

I will describe the process of converting a gasoline car to electric one.
http://www.metricmind.com/ac_honda/main2.htm

Shift gears, or direct drive?
http://www.cafeelectricpress.com/blog/?p=22

Netgain Motors
http://evcomponents.com/cscart/index.php?dispatch=categories.view&category_id=181

This website is devoted to those who are involved in or interested in the conversion of electric cars and other electric vehicles in South Australia.
http://www.aevasa.kestar.com.au/

Malcolm Faed's Electric Vehicle Blog
http://a4x4kiwi.blogspot.com/2010/08/central-nsw-recharging-region-expo.html

Rudi Tuisk is setting up shop in Sydney
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/08/malcolm-faeds-electric-vehicle-blog.html

I had originally created this site to share my automotive experiences with friends and fellow enthusiasts.
http://www.dpcars.net/