pühapäev, 10. jaanuar 2010

Igaühe energiaaudit


Majakatusest külma ilmaga allapoole sihtiv jääpurikas on selge märk hoone katuse kaudu välja voogavast energiast ja rahast.

Ilm on meile kätte mänginud ülihea võimaluse. Madalamate majade katuseräästaist rippuvad jääpurikad on omanikele rõõmuks ja fotograafidele pildiilu allikaiks.
Kõrgemate hoonete räästaist tilpnevad kümneid kilosid kaaluvad jääpiigid on aga potentsiaalsete mõrvarelvadena tähelepanuväärsed ka muus aspektis.
Nimelt ei näita jääpurikas kekset külma talve muud kui, et katuse kaudu liialt soojust väljapoole liigub.
Iga jääpurika taga on ka kuhjaga kroone miinuskraadidel katusel oleva lume sulatamiseks kulutatud.
Küll on see kroonisumma väiksem kui kahju, mida kaelakukkuv purikas inimestele või varale tekitada võib.
Siinkohal aga hea soovitus, kõigile kel plaanis oma oskusi energiasäästu alal pakkuda: pildistage purikais maju sest see on parim tõestus kinnihoidmata soojast. Mida suurem purikas seda rohkem raisus sooja.
Peaks reklaammaterjalina mõjuma sama hästi kui termokaamera pilt...pealegi on maas olles üsna raske katusepilti saada ja kopteri lennutund maksab tuhandeid.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

siin turritavad purikad välja kinniehitet lodžade akendest! Selge märk, et lodžasid ei tohi lubada kinni ehitada - koguneb niiskus, sest korteri ventsilatsioon on rikutud? Parima soojapidavusega on männipalgist maja. Mitte vooderdatud paneelmajad.

Endrik Randoja ütles ...

Tere Marek. Palun Sinu mailiaadressit või telefoni, et edastada üks kutse. Saatsin selle Riigikogu mailile kuid ilmselt ei tulnud kohale või ...

Urmas ütles ...

Seos purikate ja soojalekete vahel ei ole nii mustvalge. Kui lund on katusel palju ja teiselpool katuslage on soe tuba, siis võib 0 kraadine tsoon sattuda lumme, st tekib sulamine.

Jah muidugi, need 334 kJ, mis iga kg purika moodustmiseks on kulunud, pärineb meie tubadest ja rahakottidest. Kuid sooja lekib absoluutselt iga köetav maja, purikate teke sõltub katuse kaugusest soojast toast ja lumekihi pakusest katusel

Anonüümne ütles ...

pilt on võimas...aga kommentaari kirjutan siia ainult sellepärast et see on värskeim, teema ei ole purikatega seotud.

otsisin selle otsedemokraatia konverentsi materjale, ega leidnud mitte. no ma ei ole ehk eriti osav otsija kah.

ja proovisin mitmesse kohta sõna saata (e-kirjaga, foorumi sõnumiga), et tee neist intelligentne (aga nii et (haritud) inimesed aru saavad) kokkuvõte ja saada ajakirjale akadeemia. või mõne ettekande tekst mis kõige rohkem tähelepanu väärib. kui vaja, siis põhjendan laiemalt ja pikemalt.

või on sellest juba midagi trükis ilmunud? ma ei ole eriti lehelugeja...isegi mitte elektrooniliselt.
minu e-posti aadress peaks olema kättesaadav; ja kergesti genereeritav. @ut.ee lõpuga.

mis on url ja kas mul on see? oma teada ei ole. kodulehekülge. aga kui ma sinna midagi ei kirjuta siis ta ei lase nime ka kirjutada, kuigi ma ei taha olla anonüümne.

siiri rebane

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Urmasele:
Kas ka passiivmajad ehk nullenergia majad või need Ökomajad samuti lekivad?
Minu arvates parimad majad on:
www.savikodu.pri.ee

Anonüümne ütles ...

Urmasele: Julgen vastu vaielda. Korraliku soojustuse korral ei sula katusel lumi. Katseliselt tõestatud, juba teist aastat. :) See oleks üldse esimene asi, mida ma talvisel ajal maja või ülemise korruse korterit otsides vaataks. Ja suvel vastupidi. Aknad valge asjaga kinni ja kui kuuma päeva pärastlõunal sisse astuda ja toas leitsak on, siis usu, see maja ei hinga mitte ainult suvel. Ventilatsioon võiks kontrollitud olla, mitte läbi seinte ja katuse. Kuigi, elati ka vanasti, eksole.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

House producing more energy than it provides:
http://www.usembassy.fi/blog/2009/11/almost-no-heater-required-for-finland%E2%80%99s-high-standard-energy-efficient-housing/

http://www.digsdigs.com/beach-house-that-consumes-less-energy-than-it-provides/

http://www.climatechangecentral.com/publications/c3-views/january-2009/net-zero-homes-equal-big-gains

http://featuresblogs.chicagotribune.com/theskyline/2009/07/going-net-zerofor-effect-1stofitskind-home-in-chicago-will-produce-as-much-energy-as-it-uses.html

http://www.metaefficient.com/architecture-and-building/energy-producing-home-disguise.html

http://cleanidahoenergy.wordpress.com/2009/11/11/idaho%E2%80%99s-first-energy-neutral-home-now-under-construction-will-produce-more-energy-than-it-demands/

http://www.fashionbymia.com/Images/PressMenu/090601.pdf

http://www.gadelius.com/index.cfm?category=68&newsid=349

http://discardedlies.com/entry/?35584_

http://www.ecofuturesbuilding.com/2009/10/solar-harvest/

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/may/21/active-house-denmark-zero-carbon

http://www.motiva.fi/files/653/es-finland_eng.pdf

http://www.eukn.org/finland/news/2009/10/Samso-Island-Is-Face-of-Danish-Green-Revolution_1027.html

Urmas ütles ...

Igasugune maja lekib soojust. Mõistest nullenergia maja ei olegi ma aga veel aru saanud. Nn passiivmaju tuleb aga ju ikkagi kütta. Iga džaul, iga kWh mis sellises toas vabaneb, kas siis kütteseadmete või mistahes muude seadmete vahendusel, kõik see soojusenergia ka väljub sellest majast. Vastasel juhul oleks selles majas mingi aja pärast 100 kraadi sooja.

See, kas lumi hakkab katusel sulama, sõltub soojustuse ja lume paksuse vahekorrast. Nt kui katusel on 1 m lund ja teiselpool katust on soe tuba, siis väga suure tõenäosusega jaguneb temperatuur aga nii, et 0 kraadi ei jää mitte soojustusse vaid lumme.

Kas Sul on teiselpool lumist katust soe tuba? Ning kui palju on katusel lund?

Anonüümne ütles ...

KENA, KENA - aga millise hinnaga?
Roheidee - vahetame energiasäästu (sõna)vabaduse vastu!